1 de 10

Les pluges i les baixes temperatures auguren una gran temporada de bolets

Comença la temporada, amb unes previsions molt optimistes | Els experts calculen que a Catalunya es podrien tornar a collir les 150.000 tones de l’any 2003

per CTFC, Solsonès | 1 de setembre de 2013 a les 09:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto d'arxiu: Josep Martínez Castro

Les precipitacions generoses que han caigut durant l'estiu i les temperatures inferiors a les habituals estan sent claus per poder trobar bolets a molts indrets de Catalunya. La temporada de bolets 2013 ja ha començat en algunes comarques catalanes, principalment a les del Pirineu i Prepirineu. Tot i i això,  ja se'n poden trobar en altres indrets de Catalunya.


Al Pirineu ja fa uns mesos que s'hi poden trobar ceps, rossinyols, rovellons, etc. Darrerament, també s'han començant a trobar bolets al Prepirineu, com rovellons, pebrassos, cuagres, pinetells i fins i tot camagrocs. En altres indrets elevats de Catalunya també se'n comencen a trobar, tot i que en menor mesura.

Tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor sense anomalies pel conjunt de Catalunya, pel què fa a precipitacions i temperatures, s’espera que la campanya de bolets d’enguany sigui superior a la mitjana dels darrers 18 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets a l’any (69.000 tones de bolets a tot Catalunya) i potser similar a la campanya 2003, quan es van arribar a superar els 124 kg/ha (149.000 tones).


Un equip d'Antena 3, caçant bolets a Campelles. Foto: Terra de Comtes

La producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d'espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions. De fet, les prediccions fetes per al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) al 2012 no es van arribar en complir, quedant-se molt per sota de les produccions finals.


Des del CTFC, Juan Martínez de Aragón, doctor enginyer de Forests i investigador del Centre, incideix en què les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 18 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d’informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les els darrers 18 anys.

Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d’aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d’aigua, clau perquè s’acompleixin les previsions de producció, s’han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.

Participació