El Besalú Medieval recupera la mostra de falconeria i els torneigs de cavalls

La tradicional i històrica fira, que se celebra el cap de setmana, ofereix més de 40 activitats

Redacció Osona.com
28 d'agost del 2013
El Besalú Medieval atrau a milers de visitans.
El Besalú Medieval atrau a milers de visitans. | Ajuntament de Besalú
El Besalú Medieval atrau a milers de visitans. Foto: Ajuntament de Besalú

Més de 40 activitats i 20.000 persones avalen anualment la Fira Medieval de Besalú, la qual es portarà a terme el pròxim cap de setmana, del 31 d’agost a l’1 de setembre. Aquests dies, el municipi transforma el seu centre històric per convidar el visitant a un viatge al seu passat medieval. Una experiència on la diversió converteix la cultura en aventura.

Quinze anys d’experiència avalen la fira, que omple els carrers d’animació, música, abanderats, teatre, ballarines, tallers d’oficis, espectacles de foc i armes, mercats artesanals, visites guiades teatralitzades i culturals, gastronomia, lectures compartides i personatges provocadors. Sense oblidar la recreació del costat més fosc de l’època al “carrer dels Atrapats”, visitat per milers de persones i que obre les seves portes la nit del divendres 30 d’agost. La fira és una gran producció que té cura de l’ambientació i dóna vida a cadascú dels carrers i places del seu nucli històric. Per unes hores, el visitant s’oblida de qui és davant de l’espectacle de la història.

Aquest any Besalú Medieval recupera la seva programació més espectacular, com ara els emocionants i perillosos torneigs de cavalls a la riba del Fluvià i la mostra de falconeria, una oportunitat indiscutible per admirar de prop el vol d’esplèndides aus rapinyaires. També es recupera el sopar medieval a la Taverna del Seny, caracteritzat per la degustació d’una vedella amb més de 20 hores de cocció.  La cloenda de la fira oferirà l’estrena de l’espectacle de foc i pirotècnia “Inferus”, de la companyia Excalibur.

El certamen ha ampliat també l’oferta dels tallers infantils; els menuts podran convertir-se per unes hores, en artesans d’oficis centenaris: flequers medievals, hortolans, arquers, cistellers, alquimistes, sense oblidar l’Escola de Cavalleria, on es divertiran superant diferents proves pròpies de valents cavallers.



Per als amants de la història s’han programat diferents visites guiades, teatralitzades expressament, per conèixer amb més profunditat el patrimoni de la vila comtal.  També es tindrà l’ocasió de compartir un passeig amb l’escriptor Martí Gironell, el qual mostrarà els racons més particulars que van inspirar la seva novel·la “El Pont dels Jueus”, traduïda a nombrosos idiomes.

Dins de la fira té lloc l’entrega del Pont de Plata.  Es tracta d'un reconeixement públic a ciutadans que han demostrat una implicació especial amb la vila.  Aquest any el Pont de Plata recau sobre Pere Soler, un gran impulsor de la vida cultural i social del municipi i també s’entregaran a títol pòstum a Artur Mercader, xef del restaurant Pont Vell, i a Josep Parés, fundador de l’associació cultural Acunç.

Els menors de 12 anys tenen l’entrada gratuïta i el cost per a la resta de visitants és de 3 euros per tots dos dies de fira.

Programa d'actes del Besalú Medieval 2013

Més informació, des del web de l'Ajuntament



El Besalú Medieval atrau a milers de visitans. Foto: Ajuntament de Besalú