El capellà es nega a celebrar la missa de l'homenatge feixista d'Olot

Els organitzadors de la festa per enaltir l'aixecament militar del 1936 han cancel·lat la reserva del restaurant | L’alcalde de la ciutat, però, adverteix que ningú ha desconvocat l’acte

NacióLaGarrotxa.cat
11 de juliol del 2013
L'àliga imperial, al cementiri d'Olot
L'àliga imperial, al cementiri d'Olot | Josep Ferrés
L'àliga imperial del cementiri d'Olot Foto: Josep Ferrés

El capellà de l'església del Carme d'Olot que havia de fer la missa de l' acte d’homenatge a l’alçament militar feixista de 1936 , previst per aquest dissabte, 13 de juliol, s’ha negat a oficiar-la. A més, els organitzadors de la commemoració, Acció Juvenil Espanyola i el Moviment Falangista d'Espanya, han cancel·lat la reserva del restaurant de la zona on tenien previst dinar.

Tot i les evidències que l’acte es podria haver suspès, l'Ajuntament d'Olot demana que es mantingui l'alerta. "De la mateixa manera que ningú ens ha demanat permís tampoc ara ens han informat de que s'hagi desconvocat", explica l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas. NacióLaGarrotxa.cat s’ha intentat posar en contacte amb els organitzadors, a través d’un telèfon de contacte que apareix al seu web , però ningú ha contestat.

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Olot, a principis d’aquesta setmana, ja va emetre un comunicat on mostrava la seva "disconformitat" amb l’acte. El consistori assegurava que havia denunciat la convocatòria per tal que no se celebrés i demanava als olotins que no responguessin a provocacions d'aquest tipus.

La plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a la Garrotxa també va denunciar la celebració de l’acte. Altres entitats i formacions també s’han sumat a les critiques, entre les quals ERC Girona.  Els republicans denuncien qualsevol mena d’enaltiment del feixisme, però alerten que la lluita contra aquesta pràctica no s’ha de fer des de "l’enfrontament mediàtic, sinó amb el treball diari”.

“Pensem que cal mesurar les reaccions democràtiques en contra de celebracions i recordatoris de la dictadura o el feixisme. No creiem que la millor manera d’oposar-nos-hi sigui l’enfrontament directe, perquè això només els pot comportar una presència mediàtica més gran que la que haurien tingut. La no celebració dels actes anunciats és una prova més que evident d’això que manifestem. S’haurà donat publicitat, des de fora, a un acte que no s’haurà fet, i hauran tingut ressò públic durant una setmana”, diu ERC en una nota.

Missa, ofrena i dinar de germanor

L'organització feixista Acción Juvenil Española va convocar pel proper dissabte 13 de juliol a Olot un acte d'homenatge per la commemoració del "Glorioso Alzamiento Nacional del 18 de Julio de 1936", en referència al cop d'estat encapçalat pel general feixista Francisco Franco. L'ordre del dia inclou una missa catòlica -aquesta associació està lligada amb el Movimiento Catòlico Español-, una ofrena floral als caiguts i un dinar de germanor amb "canto de himnos, coloquio y ambiente de camaradería", segons expliquen al seu web .

Entre els dirigents polítics que hi ha previst que participin a l'acte hi consten Daniel Plana, de l'Asociación Cultural Gerona Inmortal; Jaime Serrano de Quintana, advocat i president de la Asociación Cultural Gerona Inmortal; i Agustín Castejón Roy, president de l'Associació i l'exgovernador civil de Tarragona.
Arxivat a