L'elaboració de la coca de Sant Joan, a l'abast de tothom

Reportatge fotogràfic i recepta d’un dels ingredients més tradicionals de la revetlla

NacióLaGarrotxa.cat
21 de juny del 2013
Un pastisser, fent una coca
Un pastisser, fent una coca | Adrià Costa
Últims detalls abans d'enfornar la coca. Foto: Adrià Costa

Un dels ingredients bàsics de la tradicional revetlla de Sant Joan a Catalunya és la coca. La preferida pels consumidors continua sent la clàssica de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També tenen bona acceptació les coques amb diferents farciments, com el cabell d’àngel, tant de full com de brioix, i també les més originals, que cada vegada tenen més demanda, amb farciments variats, com la xocolata, la nata o les fruites naturals.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre a Barcelona i comarques unes 900.000 coques de Sant Joan d’aquí al 23 de juny, i es calcula que arreu de Catalunya se'n vendran més d’un milió i mig. Aquestes xifres assenyalen un manteniment de les vendes, tot i que es preveu que els consumidors compraran peces més petites i les triaran més variades, com està succeint en les darreres diades.

El Gremi també calcula que una família de quatre persones es gastarà entre 16 i 30 euros en la compra de les coques.

Per anar obrint boca, us passem la recepta d’una de les coques que ens han passat un pastisser. Per si algú s’atreveix...

Coca de Sant Joan  
Coca de brioix amb fruites confitades
Ingredients per a  6 persones:
 
Per al brioix:
- 1/2 kg de farina
- 75 g de sucre
- 75 g de mantega
- 7 g de sal
- 2 ous
- 40 g de llevat  
- 150g d’aigua
- 1 llimona ratllada (la pell)
- 2 g de canyella en pols
- ou per pintar

Guarniment:
-150 g de fruites confitades barrejades i tallades (cireres, meló i taronja...)
- 50 g de pinyons
- 50 g de sucre
- 1 nou de mantega

Procediment:

En primer lloc, feu un cercle de farina sobre una superfície plana, com ara una taula. En el centre, poseu-hi els ingredients de la pasta: la canyella, el sucre, la sal, la pell de llimona, els ous  i l’aigua. Barregeu-ho tot i aneu treballant la massa fins que n'obtingueu una textura fina. En aquest punt, hi podeu afegir el llevat i la mantega.

Seguiu treballant la massa. Quan no s'enganxi a la taula, voldrà dir que ja és a punt. Tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar 10 minuts.

Amb aquestes quantitats es fan dues coques, per facilitar la cocció. Estireu la massa sobre la taula empolsinada de farina i li doneu forma a la coca, sempre el doble de llarg que d’amplada i d’un centímetre d’espessor, més o menys. La pinteu amb ou batut. I la deixeu reposar uns 15 minuts.

Unteu amb la mantega una plata de forn i empolseu-la de farina. I poseu la coca, repartiu-hi les fruites confitades, els pinyons i tot seguit el sucre i deixeu-la llevar en un lloc tebi uns 15 minuts. Poseu-la al forn tebi i augmenteu-ne la temperatura al final de la cocció perquè quedi ben daurada.  Cocció de 15 a 20 minuts a 200ºC.  I bona revetlla!!!