La Fageda guanya una Vaca d'Or

La Federació Frisona de Catalunya guardona l'explotació de Santa Pau, en l'apartat de genètica i en un acte celebrat a Vic.

NacióLaGarrotxa.cat
13 de juny del 2013
La Cooperativa la Fageda va rebre el 4rt premi en la categoria de genètica.
La Cooperativa la Fageda va rebre el 4rt premi en la categoria de genètica. | Adrià Costa
La Cooperativa la Fageda va rebre el 4rt premi en la categoria de genètica. Foto: Adrià Costa

La Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC) va lliurar aquest dimecres, 12 de juny, els premis de la Vaca d’Or. L’acte es va fer a Vic, dins el marc de l’assemblea general de l’entitat, que va reunir nombrosa representació del sector. La iniciativa va premiar un total de 16 explotacions en diferents categories, amb 18 guardons (dues van repetir).

Així, Can Feliu de Campllong (Gironès) va ser la guanyadora de la Vaca d’Or en producció; Can Viudet (Alt Urgell) va ser l’explotació premiada en la categoria de genètica; Ramaderia Can Thos (Maresme) es va emportar el premi pel què fa genètica i producció; i, finalment, Mas la Roca (Ripollès) va ser la guanyadora absoluta en la categoria de morfologia.

Pel que fa a les explotacions garrotxines, es va distingir la Cooperativa la Fageda, de Santa Pau, que va obtenir el quart lloc en la categoria de gènetica. La Fageda  és una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre, que té com a finalitat la integració laboral de les persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs.

Els guanyadors de les diferents categories han estat:

Premis Vaca d’Or – Producció
Can Feliu de Campllong (Gironès)
Caseta d’en Fermí (Osona)
El Campgran (Osona)
El Pinos Nou (Osona)
Maians (Osona)

Premis Vaca d’Or – Genètica
Cal Viudet (Alt Urgell)
Ramaderia Can Thos, S.L (Maresme)
Mas La Cavalleria (Osona)
Cooperativa la Fageda (Garrotxa)
Mas Isern (Osona)

Premis Vaca d’Or – Morfologia
Mas La Roca (AFRIG) (Ripollès)
Cal Diligent (AFAUC) (Alt Urgell)
Ramaderia Anibal (AFTP) (Lleida)
Cal Marquet (AFAUC) (Alt Urgell)
La Clota (AFAUC) (Cerdanya)

Premis Vaca d’Or – Genètica i Producció
Ramaderia Can Thos, S.L (Maresme)
Cal Viudet (Alt Urgell)
Mas La Cavalleria (Osona)

L’assemblea general de la FEFRIC celebrada l’any 2005 va acordar establir uns premis anuals per incentivar i motivar el mateix sector. Aquesta iniciativa també es va fixar que es portaria a terme el dia que se celebra l’assemblea general anual.

D’aquesta manera, als premis de la Vaca d’Or hi opten totes aquelles explotacions que tinguin els millors índexs genètics i de producció que s’elaboren a partir del llibre genealògic i el Control lleter.

Fins a la segona edició es donaven premis a les 10 millors explotacions en producció i a les 10 millors en genètica. Posteriorment, de la tercera edició fins la setena, es premiaven les cinc millors en producció, les cinc millors en genètica i les cinc millors en morfologia.  Ara, a la vuitena edició s’hi  afegit una nova categoria que premia les tres  millors explotacions globals de Catalunya.


Els premis Vaca d'Or 2013 s'han entregat a Vic, aquest dimecres. Foto: Adrià Costa