Olot dobla en quatre mesos la recollida d'envasos lleugers

Bons resultats del nou servei de deixalles.

Redacció Osona.com
29 d'abril del 2013
A mitjans del passat novembre de 2012, a Olot es va posar en marxa el nou servei de deixalles amb la recollida selectiva d’envasos en vorera.  Aquest nou model de recollida ha permès acostar els contenidors destinats a la recollida selectiva d’envasos lleugers als ciutadans, situant un nou contenidor amb la tapa groga en tots els punts de recollida de la fracció resta i la matèria orgànica.

Amb aquests nous contenidors es recullen diàriament dues fraccions, un dia la matèria orgànica i els envasos lleugers, i l’endemà la matèria orgànica i la fracció resta. En la major part de la ciutat la recollida es fa amb camions bicompartimentats, que recullen dues tipologies de residus alhora sense barrejar.

L’inici del nou servei es va complementar d’una campanya informativa que va durar dos mesos, amb la qual un grup d’educadors ambientals va anar porta a porta a bona part de les llars de la ciutat i a més va informar a peu de carrer del funcionament del nou servei i la selecció dels envasos lleugers.

La campanya va permetre informar directament un total de 5.870 famílies (que els educadors ambientals localitzaren a casa o que s’aproparen a un punt d’informació). És a dir, un 38% dels habitatges de la ciutat.

El nou model de recollida va néixer amb l’objectiu de donar impuls a una baixa proporció de la selectiva d’envasos lleugers. Els residus d’envasos són de generació diària i de gran volum, i exigeixen (igual que la matèria orgànica) una gestió propera al ciutadà i una gran accessibilitat als contenidors.

Amb la campanya informativa i l’apropament dels contenidors d’envasos lleugers, la recollida selectiva a la ciutat ha fet un salt molt important. Abans de la implantació del nou sistema es recollien selectivament només un 20% dels envasos lleugers generats. En els darrers quatre mesos la recollida d’envasos lleugers a la ciutat s’ha doblat i en aquest moment ja se’n reciclen el 60%.

“Tanmateix, tot i l’augment quantitatiu del material recollit convé continuar treballant per augmentar la qualitat de la recollida selectiva d’envasos lleugers. L’accessibilitat dels contenidors ha fet augmentar els usos incorrectes d’aquests, i en alguns casos es localitzen bosses de deixalles no seleccionades dins dels contenidors de tapa groga”, expliquen des de l’Ajuntament.

El nou model de recollida ha implicat alguns canvis importants a la ciutat que en determinats casos encara no han finalitzat:

-    L’adaptació dels contenidors soterrats no s’ha completat i encara s’estan realitzant obres i millores per tal que s’hi pugui fer correctament la selecció.

-    Alguns punts de recollida no tenen prou capacitat i en determinats moments hi ha problemes de desbordament de contenidors. Per aquest motiu s’estan ampliant o canviant de lloc alguns contenidors.
Arxivat a