Olot esdevé la capital de la robòtica

El Robolot reuneix el millor talent educatiu de tot l’Estat espanyol. A la inauguració hi ha assistit la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

NacióLaGarrotxa.cat
27 d'abril del 2013
La consellera Irene Rigau ha visitat el Robolot d'Olot.
La consellera Irene Rigau ha visitat el Robolot d'Olot. | FPdGi
La consellera Irene Rigau ha visitat el Robolot d'Olot. Foto: FPdGi

El Robolot, el certamen de robòtica educativa, ha obert les portes aquest dissabte el matí a Olot que, fins demà diumenge, serà “la capital de la robòtica educativa a l’ensenyament secundari de tot l’Estat”. Així ho ha destacat en l’acte d’inauguració la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. El certamen s’ha iniciat amb les jornades de didàctica de la robòtica i els primers tallers per als més petits.

Les jornades de didàctica de la robòtica se celebren des d’aquest matí al Casal Marià. En l’acte inaugural, la consellera d’Ensenyament Irene Rigau; l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas; la vicerectora d’Estudiants, Cooperació i Igualtat de la Universitat de Girona, el president de la Fundació Príncep de Girona, Antoni Esteve; i el director de l’INS Garrotxa, Albert Bramon, han coincidit a destacar “la importància d’esdeveniments com el Robolot per fomentar les  ocacions científiques”.

Experts d’arreu de l’Estat es donen cita a la 8a edició de les Jornades de Didàctica de la Robòtica, que compta amb la participació d’un centenar de professors d’arreu de Catalunya i de tot l’Estat. S’hi han pogut escoltar ponències d’experts del País Basc, Cantàbria, Segòvia, Madrid i Alacant, entre altres.

Les jornades han permès posar sobre la taula les últimes novetats en tecnologia aplicada a l’educació. Un dels temes centrals d’aquesta edició és la impressió en 3D per dur a terme de Robolot 2013 forma pràctica els dissenys ideats pels estudiants, així com la utilització de la plataforma Android per controlar els robots construïts.
Un ordinador de la mida d’un pen drive, una mà biònica impresa en 3D i un piano fet amb plàtans són alguns dels prototips que es presenten avui a les jornades, que volen ser també un aparador dels últims treballs en tecnologia d’estudiants i professors.

L’objectiu és “donar a conèixer la feina que es fa en matèria tecnològica i obrir aquest camp a tothom”, ha destacat Toni Moreno, professor de l’IES La Garrotxa i coordinador del Robolot.

Tallers per als més petits

El Robolot també té un espai per als més joves i s’hi fan tallers de robòtica per a nens i joves a partir de 6 anys. A banda de formar-se en els tallers, els estudiants també tenen l’oportunitat de mostrar les seves creacions i competir en el concurs de robots didàctics que es farà aquest tarda i demà diumenge al matí.

El concurs, que se celebrarà a la sala Torín, es dividirà en sis categories (rastrejadors, mini sumo, lego, mini sumo lego, categoria lliure i robot fora de categoria). Per primera vegada, a estudiants de fora de Catalunya i fins i tot hi participaran estudiants de fora de l’estat. En aquesta edició, els premis s’han ampliat i s’oferirà als estudiants la possibilitat de viure experiències que complementin la seva formació. En aquest sentit, els guanyadors de la prova lliure i del robot fora de categoria tindran l’oportunitat d’assistir al Fòrum IMPULSA que organitza la Fundació Príncep de Girona.

D’altra banda, els dos centres que hagin recollit més premis en el conjunt del concurs tindran, respectivament, una estada d’una setmana al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i una estada de cinc dies al laboratori de robòtica submarina de la Universitat de Girona (premi Empar Garrido).

Programa del Robolot 2013

Tota la informació del Robolot, des del web oficial

  

La consellera Irene Rigau ha visitat el Robolot d'Olot. Foto: FPdGi