Crisi fins el 2016, com a mínim

De Guindos dóna per fet que l'atur no baixarà per sota del 25% durant tota la legislatura Rajoy, i que es destruiran més d'un milió de llocs de treball.

Nació Digital
26 d'abril del 2013
Luis de Guindos, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro, durant la roda de premsa d'avui. Foto: La Moncloa

El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha reconegut avui que l'atur no baixarà del llindar psicològic del 25% durant tot el mandat de Mariano Rajoy. Segons les seves previsions, aquest 2013 s'acabarà amb una taxa del 27,1%, que el 2014 creu que serà del 26,7% i del 25,8% el 2015, tres punts superior a quan Rajoy va arribar al poder. El 2016, la previsió és que hi hagi un 24,8% d'aturats arreu de l'Estat.

En aquest context, i admetent que es destruiran més d'un milió de llocs de treball durant la legislatura, el govern espanyol ha optat avui per corregir oficialment encara més a la baixa la previsió de caiguda del PIB per aquest any. Així, la previsió del -0,5% vigent fins ara passa a un -1,3% del PIB, xifra que queda fixada en el nou quadre macroeconòmic que ha aprovat avui el Consell de Ministres.

Quan al dèficit, De Guindos preveu que tancarà l'any amb un 6,3%, que el 2014 serà del 5,5%, del 25,8% el 2015 i que no s'acomplirà l'objectiu de dèficit del 3% fins al 2016.

El ministre també ha advertit que tot el conjunt de 22 mesures aprovades aquest divendres pel govern, així com també el quadre macroeconòmic, han estat prèviament consensuades amb les autoritats europees. Entre d'altres, hi ha la pròrroga d'un any de l'augment de l'IRPF i la supressió de les deduccions que afecten la base impositiva de les grans empreses.