El Govern fixarà per llei el sou d'alcaldes i regidors

La Llei de governs locals, que buidarà políticament els consells comarcals, afavorirà la fusió de municipis.

NacióLaGarrotxa.cat
09 d'abril del 2013
Ortega durant la rèplica al PP.
Ortega durant la rèplica al PP. | Parlament (Job Vermeulen 2013)
Ortega durant la rèplica al PP. Foto: Parlament (Job Vermeulen 2013)

Poc a poc es van coneixent nous detalls de la Llei de governs locals. A la voluntat de buidar políticament els consells comarcals, avui la vicepresidenta Joana Ortega ha afegit altres qüestions com la limitació per llei dels sous d'alcaldes i regidors. A més, la nova regulació afavorirà la fusió voluntària de municipis i ja té la primera proposta sobre la taula al Pallars Sobirà.

Ortega, que ha presentat el projecte de llei en una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, ha anunciat que els pressupostos fixaran anualment els límits màxims dels salaris i de les indemnitzacions per assistència a plens i comissions per tots els representants locals del país excepte l'Ajuntament de Barcelona i el Conselh Genarau d'Aran. Unes quantitats que s'establiran segons el tipus d'ens local, de la població però també “de les circumstàncies econòmiques” de cada institució i de les funcions assignades.

Per altra banda, la vicepresidenta ha confirmat que el principal òrgan de govern de les comarques serà el Consell d’alcaldes, en el qual els alcaldes tindran vot ponderat en funció de la seva població. Això sí, en els consells comarcals amb més de deu municipis es podrà crear una junta de govern amb un màxim de set membres. Tot plegat suposarà la supressió dels actuals consellers comarcals.

Fusió de municipis

La nova Llei de governs locals també fomentarà la fusió voluntària de municipis “mitjançant un programa d’incentius allà on ho justifiquin elements històrics, identitaris, geogràfics i econòmics”. De fet, ja hi ha primera proposta sobre la taula amb la creació del macromunicipi de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, format per Alt Àneu, Espot, Guingueta d'Àneu i Esterri. Es dóna la circumstància que Alt Àneu ja era fruit de la fusió, a finals dels anys 60, dels antics ajuntaments d’Isil, Son, Sorpe i València d’Àneu.

Nota de premsa de la Generalitat