Els indignats d'Olot lamenten la decisió judicial de Can Ganiveter

El jutge va autoritzar fa uns dies el desnonament.

Redacció Osona.com
09 de març del 2013
El jutge va donar llum verda fa uns dies al desnonament de Can Ganiveter, un bloc de pisos situat al centre d'Olot que un grup d'indignats va ocupar el 19 de novembre del 2011 per oferir-lo a persones necessitades. El pis, propietat de l'entitat Servihabitat, havia estat més de 30 anys buit i tancat.

L'Associació de les Persones Indignades de la Garrotxa ha lamentat la decisió del jutge i ha emès una nota de premsa per explicar-ne les raons.

---------------
NOTA DE PREMSA


L'Associació de les Persones Indignades de la Garrotxa lamenta la decisió del jutge en relació a les famílies de Can Ganiveter

Aquesta tarda, l'assemblea de persones indignades de la Garrotxa ha valorat la decisió judicial que dóna la raó a l'entitat financera "La Caixa" pel que fa a la propietat de l'immoble del Carrer dels Sastres, núm. 32 d'Olot. La sentència, que de moment no és ferma, pot ser recorreguda per un recurs d'apel·lació en un termini de 20 dies a partir de la seva notificació.

Can Ganiveter, una experiència necessària davant d'una situació d'emergència social

L'edifici de Can Ganiveter portava més de 30 anys abandonat quan, el passat mes de novembre de 2011, l'Associació de Persones Indignades de la Garrotxa va decidir obrir-lo per posar-lo a disposició d'aquelles persones o famílies que es trobessin en un moment de necessitat extrema degut a haver-se quedat sense casa.

En primer lloc, doncs, cal posar de manifest que Can Ganiveter ha estat més útil en un any i quatre mesos que no pas en els 30 anys anteriors, en els quals ha estat solament un habitatge abandonat més en el centre d'Olot. Recordem que, segons les dades facilitades per l'Ajuntament d'Olot l'any 2009, a la capital de la Garrotxa hi ha 1.208 habitatges desocupats, i que segons la mateixa administració aquesta xifra ha augmentat en els últims anys.

Un refugi d'emergència temporal per aquella gent que s'ha quedat sense casa

Des del principi d'obrir Can Ganiveter a les persones que ho necessitaven, s'ha concebut l'habitatge com una eina d'emergència temporal per a aquelles persones que s'han quedat sense casa i no tenen un sostre on viure, mentre no troben un habitatge alternatiu. No tothom tenia accés a l'habitatge, sinó que calia estar en una situació de necessitat real per poder-hi accedir. Així doncs, de les desenes de persones que es van acostar a Can Ganiveter per a sol·licitar ajuda, a moltes se les va dirigir als Serveis Socials i només en els 7 casos més extrems es va decidir oferir-los allotjament.

Durant el temps que les persones han estat vivint a Can Ganiveter, s'han realitzat tasques de millora de l'edifici, com ara l'enguixat i pintat de la façana (que estava tapiada amb maons, un signe més d'abandonament), la instal·lació de llum i aigua corrent, la col·locació de vidres i portes, etc. És important tenir en compte l'ajut que han mostrat els veïns i comerciants de la zona, que han col·laborat puntualment en aquestes tasques de rehabilitació i han contribuït de manera destacable a la bona convivència amb les persones de Can Ganiveter.

La reivindicació d'un dret humà reconegut per la Constitució i els Tractats Internacionals

Un dels objectius principals de l'alliberament de Can Ganiveter, a més de ser una eina útil per a aquella gent que ho necessita, ha estat la de la reivindicació del dret inalienable de l'habitatge. Aquest dret, reconegut entre altres per la Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacionals de Drets Econòmics, Socials i Culturals i per la mateixa Constitució Espanyola, ha estat sistemàticament vulnerat en contra del que indiquen totes aquestes lleis superiors.

En aquesta línia, s'ha col·laborat estretament amb la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la dació en pagament retroactiva i el lloguer social, impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i s'ha contribuït a generar debat públic i polític entorn a garantir el dret a l'habitatge. Mostra d'això és la creació de la Taula d'Habitatge d'Olot, que ha començat a treballar per coordinar i millorar les accions que duen a terme les administracions locals per a fer efectiu el dret a l'habitatge a la nostra comarca.

La sentència contra les famílies de Can Ganiveter, un fet lamentable i injust

La sentència emesa pel jutjat de primera instància d'Olot, que dictamina que "La Caixa" és la propietària de l'habitatge i condemna l'Associació de Persones Indignades de la Garrotxa a desallotjar l'edifici, és una mostra més de d'utilització fraudulenta de les lleis, ja que obvia les lleis de rang superior que obliguen a protegir el dret a l'habitatge i condemna a les famílies que més ho necessiten a anar-se'n a viure al carrer. Lamentem que en aquest cas el sistema judicial no hagi fet una interpretació de la llei d'acord amb el que exigeix la situació d'emergència social i denunciem que deixar aquesta gent al carrer, a més d'immoral, és anticonstitucional.

L'entitat financera "La Caixa", propietària d'aquest immoble, és també propietària de milers d'immobles més, que manté tancats per especular amb el seu preu. Per tant, la sentència emesa pel jutge és doblement injusta, ja que és evident que "La Caixa" no necessitava per a res aquest edifici, a diferència de les famílies de Can Ganiveter, que s'hi jugaven el fet de tenir un sostre.

L'Associació de Persones Indignades de la Garrotxa explorarà totes les vies possibles per què no es facin fora les famílies de Can Ganiveter

A partir d'aquesta sentència, s'obre un termini de 20 dies en els quals la part acusada pot presentar un recurs d'apel·lació. Un cop acabats aquests 20 dies, la sentència pot passar a ser ferma i l'entitat financera "La Caixa" pot demanar que s'executi el desnonament de les persones que visquin a l'edifici. L'Associació de Persones Indignades de la Garrotxa vol manifestar públicament que esgotarà totes les vies possibles per tal que aquest fet no es produeixi. És per això que demanarà a "La Caixa" si la proposta de negociació que va fer un dia abans del judici (després d'un any i quatre mesos d'actual només a nivell judicial) és seriosa i es manté.

Un cop emesa la sentència i reconeguda la seva propietat legal, doncs, demanem a "La Caixa" que expliqui millor en quines condicions es podria desenvolupar aquesta negociació. L'Assemblea de Persones Indignades de la Garrotxa es dóna aquests 20 dies de marge per explorar la possibilitat d'arribar a un acord amb l'entitat financera. Un cop passats aquests 20 dies i havent conegut la posició final de l'entitat, es decidirà si presentar finalment recurs o no. El que facin les persones que visquin en aquell moment a l'habitatge, també, es decidirà en funció de com hagi anat el possible procés de negociació.

Res no hagués estat possible sense la solidaritat rebuda per part de molta gent

Finalment, l'Assemblea de Persones Indignades de la Garrotxa vol agrair profundament l'ajuda rebuda per part de centenars de persones, així com a la gent del barri la bona acollida i solidaritat que han donat en tot moment. També a totes aquelles entitats i moviments socials que han posat el seu gra de sorra per fer créixer el ressò social a favor d'aquesta causa, sense tots ells avui no estaríem en disposició de parlar de tu a tu amb una entitat com "La Caixa".

Volem deixar clar que la sentència, que encara no és ferma, no podrà aturar la reivindicació popular pel dret a l'habitatge. És més: Cada dia hi ha més gent que se suma a la mobilització i poden estar segures les entitats financeres que no ens aturarem fins que no es faci efectiu, d'una vegada per totes, el dret inalienable de l'habitatge. Continuarem fent camí, malgrat tots els entrebancs que ens puguem trobar, per avançar fins a garantir aquest dret universal. Avui amb Can Ganiveter, i demà on faci falta.

Associació de Persones Indignades de la Garrotxa
Arxivat a