Un conte recull la història del fajol a la Garrotxa

El text ha anat a càrrec d’Irene Porxas i les il·lustracions, de Pilarín Bayés.

Redacció Osona.com
01 de febrer del 2013
Irene Porxas i Pilarín Bayés, amb un exemplar del conte.
Irene Porxas i Pilarín Bayés, amb un exemplar del conte.
El fajol, un dels productes amb més tradició a la Garrotxa, ja s’explica a través d’un conte. “El petit conte del fajol” neix de la voluntat de plasmar una idea que l’autora, l’olotina Irene Porxas, va escriure després d’adonar-se que bona part dels joves desconeixien per complet aquesta planta. “Si els nostres avis són el testimoni de la nostra història i els joves el futur, perquè no els hi expliquem la història del fajol a partir d’un conte?”.

El conte ha estat escrit per Porxas i les il·lustracions han anat a càrrec de la coneguda ninotaire vigatana Pilarín Bayés (foto, a la dreta). El conte té un tiratge inicial de 3.000 exemplars.

Un projecte educatiu i receptes culinàries

“El petit conte del fajol” és un projecte educatiu destinat als nens i nenes a partir de quatre anys i persegueix els objectius de motivar la lectura. El conte té un alt contingut pedagògic i d’una manera senzilla i amena retrocedeix al passat de la Garrotxa a partir del conreu d’aquesta planta.

L’obra no és com la resta de contes. Donat l’alt valor nutritiu d’aquest vegetal, el conte també inclou diverses receptes culinàries perquè puguin ser preparades pels més menuts. L’objectiu és doble: per una banda aconseguir que els joves coneguin aquest ingredient i, per l’altre, despertar l’interès per la cuina.

Per aconseguir-ho, el Grup Cuina Volcànica i el gastrònom i assessor Pep Nogué han col·laborat aportant els coneixements necessaris per apropar la cuina més pròxima als petits de casa.

El conte es presentarà el proper 10 de febrer durant la inauguració de la Fira del Fajol de Batet de la Serra. Aquell mateix dia es podrà adquirir, al preu de 7 euros i, posteriorment, es podrà trobar a les llibreries d’Olot, a l’ICCO (Can Trincheria), als supermercats Consum i a Olot Televisió.

Biografia de l’autora

Irene Porxas i Roca (Olot, 1988) és diplomada en educació infantil per la Universitat de Girona. Des de molt jove va començar a treballar amb infants a en diversos casals d’estiu de la Garrotxa, el que li va permetre tenir un primer contacte amb els més petits. Va ser així com va descobrir la fascinació per ensenyar i educar els nens. Després d’assolir satisfactòriament els estudis universitaris va començar a treballar a l’escola Mas Masó de Salt, on va poder palpar la diversitat de les aules.

Actualment és mestra, tutora i coordinadora d’infantil de l’escola El Bruel de Castelló d’Empúries. A més, amb la voluntat d’ampliar els coneixements al voltant de la funció educacional i créixer professionalment, està estudiant psicopedagogia a través de la Universitat Oberta de Catalunya.
Arxivat a