Un centenar d'usuaris indignats tallen la via del tren a Torelló

Els manifestants protesten per l’automatització de l’estació, que utilitzen molts garrotxins per anar a Barcelona.

NacióLaGarrotxa.cat
24 de gener del 2013
Acció de protesta pel tancament de l'Estació de Torelló
Acció de protesta pel tancament de l'Estació de Torelló | Albert Alemany
Acció de protesta a l'estació de  tren de Torelló Foto: Albert Alemany

Un centenar d’usuaris de Renfe s’han concentrat aquest dimecres a la tarda a l’estació de tren de Torelló, per protestar contra l’automatizació de l’equipament, on Adif reduirà el personal i deixarà de vendre bitllets (només es vendran en una màquina i via targeta de crèdit). L’acció ha consistit en una tallada simbòlica de la via, a un quart de 7, coincidint amb el creuament de dos combois.

L’acte estava impulsat pels grups municipals de Torelló de CIU, PSC-PM, JpT-ERC, ICV-EUiA i el grup de suport a la CUP. S’hi han pogut veure diversos regidors, com Jordi Casals, Marc Fonteserè, Roser Mas, i el mateix alcalde, Santi Vivet, entre d’altres.
Els grups municipals consideren l’estació de Torelló un equipament estratègic de primer ordre, no només per al desenvolupament de la població, sinó per a tota la Vall del Ges i per a la comarca veïna, la Garrotxa, els veïns de la qual solen utilitzar-la per traslladar-se a Barcelona. 

Per aquest motiu, reclamen un servei públic a l’estació que garanteixi l’atenció personalitzada, la seguretat dels usuaris i la conservació de l’edifici i el seu entorn. A més, demanen que s’inclogui dins la zona de rodalies R-3 (no de regionals, com fins ara). amb sistema tarifari integrat per tal desplegar al màxim la potencialitat d’aquest punt vital de comunicacions. Els grups municipals han anunciat que presentaran una proposta de resolució al Parlament de Catalunya amb totes aquestes demandes (llegiu, a sota).

De manera paral·lela, diversos usuaris volen impulsar una plataforma per tal de continuar amb les accions reivindicatives. De moment, hi ha convocat un altre tall de la via del tren per al proper divendres, a la mateixa hora.

------------------------------
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ PER AL PARLAMENT DE CATALUNYA
EXPOSICIÓ DE MOTIUS


La línia de tren Barcelona-Puigcerdà és una línia que des de fa anys està pendent d’inversions i millores, que han estat reivindicades per diversos col•lectius i compromeses per diversos governs sense haver-se portat a terme.  

Malauradament,  la situació de la línia, en comptes de millorar, va a menys: periòdicament, es van produint fets que empitjoren el servei.

La darrera amenaça recau sobre diferents estacions de la línia, entre elles la de Torelló, una estació en la qual recentment s’ha fet una inversió d’uns 2’3 milions d’euros i que, a més, és estratègica no només per al municipi i la Vall del Ges sinó també per a la comarca veïna, la Garrotxa.

El que es pretenen fer a Torelló és deixar l’estació sense personal que atengui la venda de bitllets, faciliti la informació als usuaris i vetlli per la seguretat de l’estació i els viatgers.  

El fet que no hi hagi personal d’atenció, a més de fer  més complicada la compra dels bitllets –especialment a determinats col•lectius d’usuaris–, dificultarà també la informació de si el tren arriba a l’hora o no, de si el retard és de 10 minuts o de mitja hora, de la via per la qual arribarà el tren, o de si hi ha d’haver un creuament –amb els possibles problemes de seguretat que això pot comportar.  L’experiència en altres estacions que actualment no disposen de personal demostra que sovint els usuaris han de travessar les vies quan el tren ja entra a l’estació perquè els sistemes d’informació o bé no funcionen o funcionen malament.

D’altra banda, l’escenari que s’està plantejant comportarà també la degradació dels espais del recinte de l’estació i podria augmentar la inseguretat de les persones que hi transiten.

Aquesta situació desincentiva l’ús del tren i, en conseqüència, té repercussions negatives per a l’usuari (atès que qualsevol altre mitjà de transport li sortirà més car) i també per al conjunt de la societat i pel medi ambient (atès que les alternatives són sempre més contaminants).

Atès que ni la ciutadania ni els grups municipals de Torelló no volem que aquesta línia de tren es vagi desmantellant, considerem imprescindible mantenir l’estació amb personal que l’atengui i, alhora, incloure Torelló dins la zona de rodalies R-3, amb sistema tarifari integrat per tal desplegar al màxim la potencialitat d’aquest punt de estratègic de comunicacions.

Per tot plegat, presentem la següent

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ

1)    El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a defensar davant del Govern de l’Estat  la necessitat del servei de venda de bitllets i d’atenció al viatger a l’estació de  tren de Torelló (Osona).

2)    El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a concretar la demanda feta per l’Ajuntament i, per tant, pel conjunt de la ciutadania, en reiterades ocasions, d’incloure Torelló dins la zona de rodalies de la línia R-3.

L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, amb el regidor Jordi Casals, a l'acció de protesta de Torelló. Foto: Albert Alemany