Facebook aposta per fomentar les cerques

La novetat de la xarxa social, Graph Search, en fase beta privada.

Canal Digital de Nació Digital
16 de gener del 2013
576_1358276693fb
576_1358276693fb


Facebook ha presentat aquest dimarts Graph Search. Després de l'avís a la premsa d'una presentació imminent per aquest 15 de gener -on convidava Els periodistes a veure "què estava construïnt" Facebook-, s'havien pogut llegir i sentir rumors de tot tipus: des d'un telèfon mòbil fins a una aplicació de missatgeria millorada, passant també de certa manera pel sector de les cerques. Però al final, només alguns han encertat: es tracta d'una cerca, però dins dels propis continguts de la xarxa social.

Què és Graph Search?

Facebook anomena el Graph al mapa de relacions que cada usuari té amb les seves amistats. Així, la nova cerca es basa, precisament, en aquests lligams per ordenar i posar a disposició dels usuaris el contingut que diàriament es genera dins la xarxa social d'una manera més senzilla, i intentant que no es perdi tant ràpidament.

Però Graph Search no es vol quedar aquí: a més, com ja s'esperava, vol centrar-se també en monetitzar-ho d'alguna manera, i d'aquí que també aposti per la localització de negocis propers, sumats a les recomanacions de les amistats.

Com funciona Graph Search?

El sistema serà senzill, d'entrada només en anglès per a la fase beta. A la part superior, a la barra blava, s'hi incorporarà un espai de cerques on poder-hi escriure frases que entengui el cercador. Entre els exemples, tots ells en anglès, se'n diferencien de quatre tipus: per un costat, la cerca de persones (amistats que viuen a la meva ciutat, amistats que han estat a la Casa Batlló, gent a qui li agrada el mateix que a mi...), així com la cerca de fotografies (fotos que m'han agradat, fotos de la Sagrada Família), de llocs (restaurants a Calella, països que han visitat els meus amics) o d'interessos (música que agrada els meus amics, llibres llegits per les meves amistats...). Evidentment, d'entrada no coneixem quin serà el nivell en què s'entendran les cerques, i menys en idiomes que encara no s'han incorporat. De fet, ni tant sols sabem, per ara, si el català entra dins els seus plans, tot i que Zuckerberg ha afirmat que estarà disponible en tots els idiomes.

Més informació, des de Canal Digital de Nació Digital