Les pistes d'esquí tanquen el Nadal amb ocupacions del 80%

Redacció
07 de gener del 2013
Imatge de l'estació de Baqueira Beret
Imatge de l'estació de Baqueira Beret | ACN
L'estació de Baqueira Beret. Foto: ACN.

El bon estat de la neu i unes condicions climatològiques molt favorables han estat el factor decisiu perquè les estacions d'esquí catalanes hagin tancat les festes de Nadal amb xifres d'ocupació molt positives. Així, al Pirineu de Lleida, els establiments hotelers situats a peu de pistes van assolir una ocupació del 85%, entre Sant Esteve i Cap d'Any, tot i que a la Vall d'Aran es va enfilar fins el 92%. Al Pirineu gironí el balanç també ha estat positiu amb ocupacions del 80% i pics de plena ocupació en algunes estacions. Pel que fa al turisme rural, a les comarques gironines s'ha fregat el 70% d'ocupació, mentre que a la demarcació de Tarragona només la nit de Cap d'Any va omplir els establiments.

La majoria de les estacions d'esquí gironines fan un balanç positiu d'aquesta primera setmana de Nadal i ho atribueixen al bon estat de la neu i a unes condicions climatològiques favorables. És el cas de l'estació la Masella, que té una mitjana d'ocupació del 100% a peu de pista i una afluència d'entre 6.000 i 8.000 esquiadors diaris de mitjana. La Molina també està al 100%, amb 4.000 esquiadors diaris, tot i que, a l'altra cara de la moneda hi ha Vallter2000, amb un 30% d'ocupació per falta de neu. A la Vall de Núria, la ocupació mitjana ha estat del 70% amb un repunt de l'activitat per Cap d'Any del 95%.

Pel que fa a l'ocupació hotelera, la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines parla d'una ocupació hotelera entre un 40 i un 80% durant els vacances de Nadal molt variada en funció de la zona. Així, les que han tingut millors resultats han estat les de muntanya, concretament a la Cerdanya i el Ripollès, amb un 80% i un 70% respectivament, seguit de la Costa Brava i la Selva Marítima amb una ocupació del 60%. Els establiments de l'Alt Empordà i la Selva interior s'han quedat per sota de la meitat, amb un 40% i un 45%, mentre que a la zona de Girona i voltants així com a la Garrotxa l'ocupació ha estat del 50%. Els visitants han començat a arribar a partir del 29 de novembre, essent la nit de Cap d'Any el dia amb més entrades. Es calcula que l'ocupació als restaurants gironins que oferien sopar aquella nit va ser d'un 70%.

Pirineu de Lleida

Els establiments hotelers lleidatans han complert les seves expectatives d'ocupació durant les festes de Nadal. Els situats a peu de pistes d'esquí van assolir una ocupació del 85%, entre Sant Esteve i Cap d'Any, tot i que a la Val d'Aran es va enfilar fins al 92% durant aquella setmana. Entre els dies 1 i 6 de gener, la Federació Hostaleria de Lleida l'ocupació mitjana ha baixat, i això situa una mitjana d'ocupació del 80% durant els 12 dies de les festes de Nadal. L'ocupació ha estat més baixa durant aquest últim cap de setmana, com és habitual, en caure el dia de Reis en diumenge, segons ha explicat a l'ACN el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano.

Turisme rural

A nivell de turisme rural, l'ocupació a les comarques de Girona ha assolit bones xifres amb ocupacions mitjanes d'entre el 65% i el 75% al Pla de l'Estany, Garrotxa, Selva i Ripollès. Segons dades de l'Associació Turisme Rural Girona, la Cerdanya va aconseguir un 80% de mitjana i va arribar al 100% durant la nit de Cap d'Any. Aquella nit la mitjana també va augmentar a la resta de zones entre un 80% i fins al 90% a la majoria de comarques gironines. En aquest tipus d'allotjaments, però, el cap de setmana de Reis l'ocupació baixarà fins al 30% de mitjana, excepte a les zones de muntanya properes a les estacions d'esquí on se siturà en un 50%.

A la demarcació de Tarragona les coses no han anat tant bé. El sector ha acomiadat el 2012 amb ocupacions dispars segons la zona però amb la percepció general que ha estat un dels pitjors anys que recorden. Aquestes festes de Nadal, només per cap d'any s'han omplert els allotjaments rurals, i zones com les Terres de l'Ebre s'han hagut de conformar amb poc menys del 60%. En general, tampoc el nombre de pernoctacions s'ha allargat més de les dos o tres nits, com a màxim. A la Costa Daurada, amb només un 15% dels hotels oberts, han aconseguit omplir el 70% de les 5.000 places ofertes per Cap d'Any i assolir una mitjana del 50% durant les festes nadalenques.