Vuit candidats per un sol vot

Enric Millo del PP, nascut a Castellfollit de la Roca, Ignasi Mulleras, regidor d'Olot de PxC, i Toni Strubell, de SI, resident molts anys a la capital garrotxina, la relació dels candidats amb la comarca

Redacció
25 d'octubre del 2012
De dalt a baix, d'esquerra a dreta: Santi Vila (CiU); Juli Fernández (PSC); Enric Millor (PP); Marc Vidal (ICV); Roger Torrent (ERC); Josep Mª Castel (C's); Lluc Salellas (CUP) i Ignasi Mulleras (PxC)
De dalt a baix, d'esquerra a dreta: Santi Vila (CiU); Juli Fernández (PSC); Enric Millor (PP); Marc Vidal (ICV); Roger Torrent (ERC); Josep Mª Castel (C's); Lluc Salellas (CUP) i Ignasi Mulleras (PxC)
De dalt a baix, d'esquerra a dreta: Santi Vila (CiU); Juli Fernández (PSC); Enric Millor (PP); Marc Vidal (ICV); Roger Torrent (ERC); Toni Strubell (SI); Josep Mª Castel (C's); Lluc Salellas (CUP) i Ignasi Mulleras (PxC)

Queda just un mes per les eleccions del 25 de novembre i ja es coneixen els candidats de les diferents formacions que presenten llistes a les comarques gironines. Alguns, com és el cas de CiU, PP, SI i Ciutadans, repeteixen. D'altres, com el del PSC, ICV, Esquerra i PxC es renoven mentre que, la CUP, es presenta a unes eleccions al Parlament per primer cop.

El debat nacional centrarà la campanya electoral també a Girona. De fet, durant aquests dies de precampanya, els candidats ja han deixat anar alguna píndola de cap a on centraran el seu missatge. Només Iniciativa -amb el discurs de les retallades-, i Plataforma per Catalunya -amb el discurs de la immigració-, disten d'aquest debat. La CUP, per la seva banda, més enllà del debat nacional també fa una clara aposta per la unitat popular.

Període calent

Els dies previs al tancament de les llistes a Girona, no han estat exempts de problemes. Els més importants s'han concentrat al PSC i a Solidaritat.
El candidat i primer secretari del PSC, Juli Fernández, va prometre en el congrés dels socialistes gironins que no es presentaria a unes eleccions al Parlament per poder dedicar més temps al partit. Això va obrir la porta, després de la renúncia de Joaquim Nadal a repetir, a buscar nou candidat. Marina Geli, aleshores i ara número 2 de la llista, va ser la candidata escollida pel territori, però no la que desitjava la direcció del PSC. Un punt d'acord mig podia ser Iolanda Pineda, de Salt, però al final, Pere Navarro des de Barcelona, va dictar que fos Fernández el cap de llista.
A Solidaritat, el procés de primàries per escollir candidat no va convèncer a més d'un adherit. Un militant d'Olot enviava un comunicat al matí a la premsa denunciant frau en el procés i, a primera hora de la tarda, via premsa del partit, rectificava assegurant que va ser un exemple per a altres formacions. El mateix dia es feia pública la dimissió de tres càrrecs del partit a Girona i que la número 5 de la llista havia decidit renunciar a formar part de la candidatura. Un dia després, Mercè Escarrà, convocava a la premsa per posar en dubte el lideratge de Toni Strubell.

Els candidats

Santi Vila, de CiU, repeteix com a cap de llista de la federació nacionalista per Girona. Nascut el 1973, Vila és alcalde de Figueres i un dels polítics amb més projecció a nivell nacional.

Juli Fernández, del PSC, va néixer el 1962 a Andalusia. És alcalde de Palafrugell i, des de fa uns mesos, primer secretari del PSC a les comarques gironines.

Enric Millo, del PP, és un dels candidats més forjats. Nascut a la Garrotxa el 1960, ja va ser candidat en les passades eleccions al Parlament i també al Congrés. Abans havia estat militant d'Unió Democràtica de Catalunya.

Marc Vidal, d'ICV, s'estrena com a candidat al Parlament. El 2011, després de prendre possessió com a president del partit a Girona, ja va ser candidat a les corts espanyoles.

Roger Torrent, d'Esquerra, va néixer el 1979. És alcalde de Sarrià de Ter i lidera, per primer cop, la llista dels republicans a Girona.

Toni Strubell, de SI, repeteix com a candidat de Solidaritat. Nascut el 1952, l'historiador va ser escollit com únic representant al Parlament de la seva formació a Girona el 2010.

Josep Maria Castel, de Ciutadans, repeteix com a candidat. En les darreres eleccions, no va aconseguir representació. Les enquestes, ara, li donen un marge d'esperança.

Lluc Salellas, de la CUP, és el candidat més jove. Nascut el 1984, és fill del conegut i desaparegut advocat Sebastià Salellas. Després d'haver aconseguit representació a l'Ajuntament de Girona per primer cop el 2011, la CUP vol ser ara present al Parlament.

Ignasi Mulleras, de Plataforma per Catalunya, encapçala la llista del partit ultradretà per primer cop. Regidor d'Olot des del 2011, Mulleras manté una estreta relació amb el cap de llista per Barcelona i president del partit, Josep Anglada.