El Robolot 2012 bat rècords de participació

Redacció
22 d'octubre del 2012
Els participants al Robolot 2012, observant un dels exercicis
Els participants al Robolot 2012, observant un dels exercicis | Joan Guirado
Els participants al Robolot 2012, observant un dels exercicis Foto: Joan Guirado

El Robolot 2012 ha tancat la seva onzena edició amb un gran èxit de participació. Les jornades d’intercanvi d’experiències de dissabte van servir perquè professors d’arreu de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol poguessin compartir els seus projectes educatius i les novetats en el món de la robòtica educativa. El concurs de robots d’aquest diumenge ha aplegat més de cent participants al Torín que han mostrat les seves creacions i han competit per guanyar algun dels 35 premis atorgats. La propera edició del Robolot canviarà de dates i se celebrarà a l’abril.
 
La robòtica com a eina de futur
 
El futur està en mans dels joves i actualment la societat es pregunta com ajudar als estudiants a ser futurs emprenedors. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure després que la sala el Torín d’Olot ha estat aquest diumenge un aparador del talent i la imaginació dels més joves. Robots de tot tipus han competit en les diferents categories del Robolot (robots rastrejadors, robots minisumo, sumo, lego mindstroms i scratch). 
El concurs de robots rastrejadors ha servit també perquè els estudiants veiessin les creacions dels altres participants i generessin noves idees i projectes per al futur. Una experiència i aprenentatge que motiva a molts joves a continuar treballant i posant les bases per un futur professional dins el camp de la tecnologia.
 
L’Institut Cendrassos de Figueres becats al CSIC
 
Entre tots els participants al Robolot s'han atorgat una trentena de premis valorats en 10.000 euros repartits en les diferents categories del concurs. Un dels premis importants del Robolot és l'estada d'un professor amb dos dels seus alumnes durant una setmana a un centre del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) per veure com treballen els seus  investigadors en el camp de la robòtica. Aquesta beca s'atorga al centre que més premis ha aconseguit durant el Robolot i en aquesta ocasió el guanyador ha estat l'Institut Cendrassos de Figueres.
 
Prototips especials
 
El Robolot és un espai en el que els alumnes poden mostrar les seves creacions, que en molts casos són fruit dels treballs de recerca que realitzen als seus respectius centres. En aquesta ocasió, Louis Clergue, de l’IES Cendrassos de Figueres, ha presentat un robot humanoide de mig metre d’alçada amb 21 articulacions diferents. Aquest robot té capacitat per agafar objectes amb les “mans” i traslladar-los de lloc. 
Fernando Peral, de Segovia, Fulgencio Bermejo, d’Alacant, i Toni Moreno, d’Olot, han presentat una plataforma dedicada a la robòtica didàctica dissenyada per 14 centres d’arreu de l’Estat Espanyol dins d’un projecte dotat en més de mig milió d’euros. En aquest projecte l’IES Garrotxa ha col·laborat en el disseny i la construcció d’un robot amb visió artificial que és capaç de seguir línies i rodones i que, per exemple, és capaç de recollir pilotes en una superfície marcada.
 
El Robolot va obrir portes dissabte amb la VII Jornada d’Intercanvi d’Experiències sobre robots didàctics, en què van participar més de 150 professors procedents de 80 centres educatius de tot Catalunya, Madrid, Segòvia, Màlaga, País Basc, Cantàbria i Sevilla. 
 
Canvi de data en la propera edició
 
Al 2013 el Robolot canviarà de data i se celebrarà els dies 27 i 28 d’abril, en comptes de celebrar-se a la tardor. Aquest canvi de data ha estat motivat pel fet que els alumnes, a l’abril, estan a la recta final del curs escolar i és quan tenen més avançats els seus projectes de robòtica. Per tant, poden utilitzar el Robolot com a plataforma per presentar els seus treballs de final de curs. 
Arxivat a