La Fageda rep el premi Integra de BBVA

El president de la Cooperativa, Cristóbal Colón, ha recollit el guardó aquest vespre a Madrid

per Joan Guirado, 24 de setembre de 2012 a les 19:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cristóbal Colón, aquest vespre a Madrid, recollint el premi de mans de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría Foto: Joan Guirado

Francisco González, president de BBVA, ha lliurat avui el IV Premi INTEGRA del BBVA a la cooperativa catalana La Fageda, que porta 30 anys generant oportunitats laborals innovadores i de qualitat per a persones amb discapacitat. La convocatòria del premi està dotada amb un import total de 500.000 euros que premia dues categories, la tasca d'una entitat i sis projectes addicionals. "El Premi Integra dóna a conèixer històries de persones que amb una actitud basada en l’excel·lència i la innovació tiren endavant projectes d’èxit amb un alt impacte social. A més, és una de les iniciatives de BBVA que millor materialitza que treballem per a un futur millor per a les persones”, ha afirmat el president de BBVA durant l'acte de lliurament del Premi.
 
Aquest guardó, lliurat per primera vegada el 2009, és una iniciativa posada en marxa per BBVA per reconèixer la tasca d'aquelles organitzacions sense ànim de lucre o emprenedors autònoms que desenvolupen projectes d'integració laboral de persones i impulsen el desenvolupament d'iniciatives i bones pràctiques en aquest àmbit d'actuació. La Fageda es converteix en el quart guanyador d'aquest premi, dotat amb 200.000 euros. Els guanyadors de les anteriors edicions del premi han estat l'entitat biscaïna Lantegi Batuak (2011), el centre mallorquí amadip.esment (2010) i la cooperativa artesana catalana Teixidors (2009).
 
Cristóbal Colón, president de La Fageda, ha recollit el guardó i ha agraït a BBVA i a la resta d'organitzacions. "El Premi INTEGRA suposa una gran honor i una ajuda real per a La Fageda, precisament ara que complim el nostre 30 aniversari. També estem orgullosos de que la societat, en aquest cas a través de BBVA, defensi la dignitat i els drets bàsics de les persones que presenten més dificultats per tirar endavant en la seva vida".
 
Francisco González ha afirmat durant l’acte d’entrega del premi: “A BBVA ens sentim molt identificats amb La Fageda i amb el seu fundador, Cristóbal Colón, clar referent d’emprenedor social que suposa una autèntica font d’inspiració”. El president de BBVA va afegir que: “les nostres societats necessiten d’emprenedors socials como ell, que sàpiguen afrontar de forma innovadora i sostenible els reptes als quals ens enfrontem, especialment, en un context tan complex com el que vivim actualment”. A més, va felicitar els altres 6 projectes guanyadors i va recordar la bona acollida de la primera edició de Momentum Project, programa del Grupo BBVA per recolzar i formar emprendedors socials, que aquest any està acompanyant 10 iniciatives més a Espanya i que ha estat llançat a Mèxic.
 
A la quarta edició del premi s’han presentat 160 candidatures, que han estat valorades per un Jurat integrat per Emilio Sáez (Federació Empresarial Espanyola d'Associacions de Centres Especials d'Ocupació - FEACEM), Luis Cayo Pérez (Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat - CERMI), Sabina Lobato (Fundació ONCE), Enrique Galván (Confederació Espanyola d'Organitzacions a favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual - FEAPS), Pedro S. Moyano (Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica - COCEMFE), Francisco de los Ojos, (FEAFES ocupació), Txema Franco (Lantegi Batuak, entitat guanyadora del premi INTEGRA el 2011), Víctor Bayarri, secretari del Jurat, i Patricia Bueno , directora de Responsabilitat i Reputació Corporatives de BBVA a Espanya i Portugal, que va presidir el Jurat.
 
La Fageda
La Fageda és una cooperativa catalana d'iniciativa social sense ànim de lucre creada a Olot el 1982, on totes les persones que hi treballen, tinguin o no certificat de discapacitat, són socis, i per tant, propietaris. Té com a finalitat la integració laboral de les persones de la comarca de la Garrotxa (Girona) amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental sever. En l'actualitat, hi treballen un total de 296 persones, incloses usuaris i professionals.
 
Les activitats productives de la cooperativa són eminentment agrícoles i es desenvolupen dins el marc administratiu d'un Centre Especial de Treball: una granja de vaques per a la producció de llet, la planta d'elaboració de productes làctics, una secció de jardineria, una activitat d'horticultura i conserves i un taller de manualitats.
 
A La Fageda es desenvolupen, a més, diferents activitats assistencials: un Servei de Teràpia Ocupacional, pisos assistits per als treballadors i diferents activitats d'oci, que persegueixen millorar al màxim la qualitat de vida dels seus usuaris, persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental crònica.

 

Participació