Signen un conveni per al foment de l'emprenedoria a la FP

Redacció
24 de setembre del 2012
Un moment de la signatura del conveni.
Un moment de la signatura del conveni. | Anna Diago
Un moment de la signatura del conveni. Foto: Anna Diago

Des de novembre de 2010, un equip liderat per l’Institut la Garrotxa treballa en un projecte que ha de donar sortida al mercat a nous productes elaborats a partir del material sobrant d’empreses del sector plàstic. Des de l’àrea d’innovació del centre es va veure la possibilitat de treballar amb representants d’aquest àmbit, amb un pes important a la Garrotxa.
 
El sector de la injecció de plàstics reunia a la comarca de la Garrotxa al novembre de 2010, quan es va iniciar el projecte, un total de 22 empreses, algunes d’elles amb més de 100 treballadors i, per tant, amb una gran importància en l’ocupació i l’economia de la comarca. Avui, la situació econòmica ha fet minvar aquestes dades, però tot i així, la Garrotxa compta amb 21 empreses i un nombre fluctuant de treballadors en funció de l’època de l’any que està al voltant del miler de persones. Tenint en compte que la població total de la comarca és de 55.597 habitants (segons dades de l’any 2011 procedents de l’Idescat), la ràtio d’empreses i treballadors per càpita és de les més importants a Catalunya.
 
En diferents reunions amb representants de diferents empreses del sector del plàstic, es va posar de manifest la necessitat de donar una utilitzat a les anomenades “maçarotes”, restes procedents de processos d’injecció de plàstic que actualment tenen com a destí els abocadors o, en el millor dels casos, s’incineren en plantes cimenteres. Per trobar-hi sortida, des de l’Institut la Garrotxa es van posar en contacte amb l’Institut Miguel Altuna del municipi de Bergara, al País Basc, per poder-se presentar a una convocatòria del Ministeri d’Educació que ajudés a fer possible aquest projecte. A principis de 2012 se’ls ha concedit una ajuda que ha permès els dos centres treballar conjuntament amb les empreses garrotxines Resol i Sacopa, Cataplastics de Torelló i Landibe Heziketaren Lagunak de Bergara (País Basc). De resultes d’aquest treball, s’ha elaborat un material útil per a la jardineria que produirà l’empresa que es constituirà ben aviat.
 
El projecte es va iniciar amb una sèrie de sessions de creativitat per trobar el focus de treball i posteriorment altres trobades de generació d’idees per tal de trobar el sector i el producte concret que es podia treure al mercat. Alhora, el projecte treballa un mètode de foment de l’emprenedoria per a la creació d’empreses de base tecnològica o de coneixement, sorgides de projectes d’innovació, el que a la universitat i centres tecnològics s’anomenen Spin-Off, però amb la peculiaritat de ser iniciatives sorgides de la Formació Professional. El coordinador de l’àrea d’innovació de l’Institut la Garrotxa, Dani Bernard, ha explicat que “és una iniciativa doblement pionera: d’una banda, perquè permet les empreses aprofitar el material de rebuig i, de d’altra, perquè, s’impulsa l’emprenedoria en la Formació Professional assimilant-la a la que es promou des de les universitats i centres tecnològics”.

Per poder donar suport a aquest tipus d’iniciatives que neixen de centres de Formació Professional, aquest dimarts s’ha signat un conveni pioner entre l’Institut La Garrotxa, la Fundació Garrotxa Líder, el Consorci de Promoció Econòmica de Les Preses i l’Institut Municipal de Promoció de la Ciutat d’Olot. Les diferents entitats es comprometen a avaluar les sol·licituds que rebin, decidir si es tracta de projectes de base tecnològica o de coneixement i posar a la seva disposició els recursos necessaris per col·laborar en la constitució de noves empreses. L’alcalde de Les Preses, Pere Vila, ha mostrat “el nostre ple suport a una iniciativa d’emprenedoria, més necessària que mai en una moment com l’actual”. En aquest mateix sentit, també s’ha pronunciat la regidora d’Empresa i Ocupació d’Olot, Núria Zambrano que, a través de l’IMPC, ha ofert “tots els nostres mitjans per retenir el talent a la comarca afavorint la creació de noves empreses”. De la seva banda, el president de la Fundació Garrotxa Líder, Joan Espona, ha subratllat que “una vegada més des de la Garrotxa som pioners en treballar de forma conjunta amb un objectiu comú: crear ocupació amb una empresa responsable socialment i mediambientalment”.
 
S’espera que aquesta metodologia i el tipus de conveni presentat, obrin una porta a fer que les administracions que s’encarreguen de dotar d’ajuts la innovació i l’emprenedoria, tinguin en compte els projectes que es treballen des de la Formació Professional.
 
Del projecte amb les empreses del sector plàstic, en naixerà una empresa PLASTISOS, que comercialitzarà productes per al sector de la jardineria i que es presentarà a la fira IBERFLORA de València, la més important del sector a nivell espanyol que tindrà lloc del 3 al 5 d’Octubre. Aquesta empresa serà gestionada per un alumne de l’institut que ha participat en el projecte i comptarà amb la participació d’altres components del grup de treball que s’hi ha volgut implicar. La previsió es que l’empresa doni feina inicialment a dues persones i que a mesura que vagi creixent pugui oferir, tal com indica el conveni i el mètode de creació d’Spin-Off, pràctiques a alumnes i anar ocupant treballadors provinents de centres de Formació Professional.
 
El director de l’Institut la Garrotxa, Albert Bramon, ha destacat que, a més d’aquest projecte, sis iniciatives més sorgides del mateix centre han obtingut recursos per part del Ministeri d’Educació. Segons Bramon, “amb 7 projectes acceptats a aquesta convocatòria d’innovació –la primera que s’ha obert per part del Ministeri- ens situem en el lloc número 15 en el rànquing d’instituts a nivell estatal, fet que ens fa estar molt orgullosos”.