Mas: «Si no podem canviar l'Estat ens cal tenir-ne un de propi»

El president de la Generalitat assegura a Madrid que per determinar si Catalunya és o no nació, "la millor manera es preguntar-ho a la gent"

Redacció
13 de setembre del 2012
Artur Mas en la seva intervenció al Forum Nueva Economia de Madrid
Artur Mas en la seva intervenció al Forum Nueva Economia de Madrid
Artur Mas en la seva intervenció al Forum Nueva Economia de Madrid

"Durant dècades el nostre objectiu va ser transformar l'Estat espanyol per a que aquest Estat el poguéssim considerar nostre". Artur Mas ha sintetitzat d'aquesta manera la política de Convergència i Unió al llarg de la història democràtica d'Espanya, per afegir a continuació que finalment "hem vist que Catalunya no té prou força per fer-ho". Per això, ha insistit el president, "si no podem canviar l'Estat ens cal tenir-ne un de propi".

Mas, que aquest dijous ha participat el Fórum Nueva Economia de Madrid, ha iniciat el seu parlament amb un discurs de caire econòmic i de to autonomista, insistint en la capacitat de Catalunya "com a motor d'Espanya", i assegurant que hi ha oportunitats "per sortir de la crisi", tant a l'Estat com a Catalunya, per abordar a continuació la qüestió de la demanda d'independència. En aquest sentit Mas ha fet una crida a "no minimitzar" la importància de la manifestació i ha afirmat que la millor manera per determinar si Catalunya és o no és una nació "es consultar-ho a la gent, preguntar-ho a qui pretén ser una nació", i ha defensat que hi hagi "consultes autoritzades per part de les institucions de l'Estat i veurem aleshores quina és la posició majoritària de la població catalana".

Per tot plegat, Mas ha dibuixat "un cert paral·lelisme amb el que es produeix amb l'Europa del nord i la del sud". "La del nord s'ha cansat de la del sud i a la inversa, i entre Catalunya i Espanya es produeix un sentiment de fatiga mútua", ha insistit. "Tenim la sensació que aportem molt, massa, que ajudem tot el que podem i més i que no se'ns respecta, mentre que des d'Espanya s'entén que Catalunya sempre demana i sempre es queixa" ha explicat Mas, que ha recuperat el terme que va dir al seu moment el president Montilla, "desafecció" per sintetitzar la situació. 

Memorial de greuges

Artur Mas ha resumit les grans actuacions de CiU a favor de la democràcia a Espanya: "Ens vam partir el braç a favor de la Constitució Espanyola, vam participar als pactes de la Moncloa, vam estar a favor del rei el 23F, vam ajudar a la incorporació al mercat comú a l'euro, vam donar suport als governs en minoria d'Espanya, i en tot tema relacionat amb el terrorisme sempre hem estat al costat del govern sense matisos, fins i tot votant una llei que ens va costar molt com la llei de partits, i amb Zapatero i Rajoy hem donat suport a les mesures d'austeritat", per passar a continuació a presentar el seu memorial de greuges: "Invasió competencial permanent, estatuts del 1979 i 2006 sempre a la baixa, presumint que se'ls passa el corró, dèficit fiscal inamovible durant 30 anys, d'un 8% equivalent a 15.000 milions d'euros anuals, amb un esforç inversor de l'Estat en infraestructures sempre per sota de la població i, quan amb l'estatut del 2006 es reconeix que cal millorar, s'incompleix i no es paguen els deutes, més un finançament sempre per sota de la població, i quan es parla de temes de cultura i llengua, amb falta d'enteniment o menyspreu per part d'institucions bàsiques de l'Estat".