Interior marcarà de prop PxC

Redacció
30 de juliol del 2012
Míting de Josep Anglada, al 5è congrés de la PxC
Míting de Josep Anglada, al 5è congrés de la PxC | Adrià Costa
Míting de Josep Anglada, al 5è congrés de la PxC Foto: Adrià Costa

El departament d'Interior esmerçarà tots els esforços pel que consideren una qüestió de "màxima prioritat": el control, vigilància i investigació dels grups feixistes, nazis, xenòfobs i racistes a Catalunya que han protagonitzat la crònica de successos dels darrers dies. I en conseqüència també investigarà les vinculacions del partit Plataforma per Catalunya amb aquests grups organitzats, donada la implicació de militants i càrrecs públics d'aquesta formació en alguns dels casos més sonats de les darreres setmanes com l'agressió a la discoteca Stroika, les activitats del Casal Tramuntana o els esdeveniments ultres durant la celebració de l'Eurocopa de futbol guanyada per la selecció espanyola.

Així ho va apuntar aquest dimecres el mateix conseller d'Interior, Felip Puig, durant la densa compareixença a la comissió de Matèries Secretes i Reservades del Parlament, que només tenia aquest punt a l'ordre del dia. De fet, darrerament la cambra catalana està collant Interior sobre aquesta problemàtica, com ho demostra l'aprovació per unanimitat d'una resolució d'ICV-EUIA per esperonar al Govern a marcar de prop aquests grups a la comissió d'Interior de la setmana passada, després de llargues comissions on ecosocialistes i republicans han reclamat més celeritat i més informació sobre els grups feixistes que actuen a Catalunya.
 
Segons ha pogut saber Nació Digital, el conseller Puig va oferir una àmplia explicació a la Comissió de Matèries secretes i reservades parlamentària sobre les informacions policíaques i d'intel·ligència de les activitats dels grups feixistes, nazis, xenòfobs i racistes que estan actuant a Catalunya i la seva relació amb Plataforma per Catalunya.

Puig, sense posar el crit al cel, va advertir als grups del dinamisme d'algunes d'aquestes organitzacions per recordar que al seu departament no els hi tremolaria el pols a l'hora de prendre decisions recordant les darreres detencions pel cas Stroika o per les agressions a persones immigrades desprès de la celebració de la victòria de la selecció espanyola a l’Europeu de futbol. Puig també va prometre contundència en relació al Casal Tramuntana del Barri del Clot de Barcelona -una seu amb connexions fins i tot el feixisme italià- com a icona de la sensació d'impunitat que ostenten aquests grups feixistes.

El cas de PxC

Una de les característiques dels darrers casos protagonitzats per grups neonazis o feixistes són les connexions dels detinguts amb la formació que lidera Josep Anglada. De fet, un candidat de Plataforma per Catalunya a l’ajuntament de Palafolls, és un dels detinguts pel cas Stroika. El regidor de l’Ajuntament de l’Hospitalet per Plataforma per Catalunya, va aparèixer fotografiat al costat de banderes feixistes durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola, en la que va participar sembla que al costat de l’altre regidor de PxC a l’Hospitalet. Una celebració que va acabar amb agressions a ciutadans immigrants.

D’altra banda, Interior considera que PxC ha mantingut una actitud ambigua en relació a la condemna dels fets de la discoteca Stroika, ja que el seu cap de llista i regidor a Manresa, no va secundar la moció de condemna aprovada pel Consell Comarcal del Bages, després la va ratificar, i després va declarar que “si fos ara no signaria el manifest contra les agressions feixistes”.

El regidor de PxC a l’Hospitalet és també un dels impulsors del Casal Tramuntana, organització de tipus feixista, i en activitats d’aquests grups també sembla que hi han participat regidors, ex-regidors o dirigents de Plataforma per Catalunya a Cornellà i Santa Coloma de Gramenet. Aquesta relació de fets demostraria segons Interior una certa connexió del partit Plataforma per Catalunya amb els grups violents feixistes, nazis, i racistes, una suposada connexió que ha de ser investigada amb la cura que requereix l'estatus de partit polític. En aquests sentit i, perquè no s'afluixi en l'escomesa, ICV-EUiA ja va presentar aquest dimecres al vespre una resolució a la comissió d'Interior per tal que la conselleria informi sobre aquestes perquisicions.