La reducció de les ajudes afecta els ramaders d’oví-cabrum

per Ecodiari, 20 de febrer de 2012 a les 00:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de febrer de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els preus que perceben els ramaders d’oví-cabrum no arriben a compensar les despeses que implica la cria.

Unió de Pagesos denuncia que les subvencions per al foment de sistemes de producció de races ramaderes autòctones en règim extensiu s’han reduït l’any 2011 una mitjana d’35% respecte al 2010 pel que fa als euros destinats a cada unitat de bestiar major. El sindicat adverteix que, amb aquesta retallada, els preus que perceben els ramaders d’oví-cabrum no arriben a compensar les despeses que implica l’aplicació de la mesura.

 
L’ordre de 2011 d’aquestes ajudes preveu que la quantitat màxima subvencionable per unitat de bestiar major de races autòctones de foment sigui de 100 euros, o de 130 si és una raça de protecció, segons la quantitat de sol·licituds i el pressupost, tot i q     ue finalment l’import que es concedirà serà únicament de 20 i de 27 euros per unitat de bestiar major (en el cas de les ovelles, equivalent a 6,6 animals). L’any passat, els imports aconseguits van ser, respectivament, de 31,6 i 41 euros per unitat de bestiar major, de manera que aquest any les retallades suposen un 36,7% i un 34,3%, respectivament, respecte al 2010, a les quals cal afegir les ja acumulades de l’any anterior.

 
Quant al pressupost de les subvencions, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, per al 2011, és de 597.188 euros, xifra que suposa una davallada d’un 42% en total des que es van començar a concedir els ajuts, ja que el pressupost del primer any, el 2008, va ser de 1.041.015 euros.

 
Aquests ajuts estan destinats a fomentar els sistemes productius de races autòctones en sistemes extensius, i entre els compromisos que han de complir els ramaders hi ha la utilització d’un sistema de gestió que prevegi les funcions productives, mediambientals i socials de la ramaderia, el compliment de les guies de pràctiques correctes d’higiene, la inscripció del bestiar reproductor en llibres genealògics i formació en matèria de ramaderia extensiva.
 
L’ordre que regula aquestes subvencions, publicat per les comunitats autònomes, pretén impulsar sistemes de producció ramadera que utilitzin racionalment els recursos naturals disponibles en el terreny amb la finalitat d’obtenir productes agroalimentaris de qualitat en els sectors boví, oví, cabrum, porcí, equí i avicultura de carn i posta a partir de races adaptades a l’entorn.

 

Participació