Tres anys de presó per l'olotí que va disparar un arpó contra el seu pare

La sentència absol David Chergui del delicte de temptativa d'homicidi i el considera autor d'un de lesions

La Garrotxa.info
15 de febrer del 2012
Actualitzat el 31 de gener del 2022 a les 12:09h
L'acusat, durant un moment del judici, a l'Audiència de Girona el passat 1 de febrer.
L'acusat, durant un moment del judici, a l'Audiència de Girona el passat 1 de febrer. | Xavier Pi.
L'Audiència de Girona ha condemnat a una pena de tres anys de presó a David Chergui per disparar un arpó de pesca contra el seu pare. Els fets van tenir lloc el març del 2011 al pis d'Olot on acusat i víctima residien. Els dos homes es van discutir per 20 euros i Chergui va anar a buscar un fusell de pesca submarina que tenia a l'habitació i va disparar contra el seu pare. L'acusat, que s'enfrontava a nou anys de presó per una temptativa d'homicidi, finalment ha estat condemnat a tres per un delicte de lesions amb ús d'instrument perillós i els agreujants de parentiu i reincidència. Chergui ja acumula una sentència condemnatòria anterior per haver agredit una parella a cops de martell.

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc el dia 1 de març de l'any passat en un pis del carrer Sant Cristòfol d'Olot, on el condemnat viu amb el seu pare. Pels voltants de dos quarts dues, els dos homes es van discutir. El detonant de tot plegat va ser un bitllet de 20 euros, que el pare no va voler donar a Chergui.

Segons recull la sentència, durant la disputa, la víctima -que portava un pal d'aspirador a la mà- va "escridassar i donar dos cops de puny al seu fill". Això, unit al trastorn de personalitat que pateix l'acusat, va fer que David Chergui s'encabrités i, "mogut per l'ànim de lesionar el seu pare", va arreplegar un fusell de pesca submarina i va disparar contra ell.

L'arpó es va clavar al pectoral esquerre de la víctima, que va haver d'ingressar d'urgència a l'hospital perquè li curessin les ferides. El mateix acusat, després de ferir el pare, va sortir al passadís de l'edifici per demanar ajuda als veïns.

Inicialment, David Chergui s'enfrontava a una pena de 9 anys i onze mesos de presó per una temptativa d'homicidi. La sentència, però, conclou que el processat no va voler matar el seu pare, sinó que va actuar mogut "per l'ànim de lesionar-lo".

A l'hora de motivar les raons que porten a concloure que els fets constitueixen un delicte de lesions, l'Audiència de Girona ho fa profusament, conscient que "el cavall de batalla d'aquest cas rau en determinar si l'acció de l'acusat estava presidida pel dol de matar" o no.

Declaracions del pare i del fill

Per rebutjar la temptativa d'homicidi, l'Audiència basa gran part de l'argumentació en les declaracions que tant Chergui com el seu pare van fer durant el judici. D'entrada, el text recull que el processat, en el moment de disparar l'arpó, "estava molt nerviós" i va actuar per impuls, "com a conseqüència d'una reacció a l'actitud agressiva del seu pare".

A més, el tribunal recull que Chergui, quan va disparar el fusell de pesca submarina, es trobava a una distància d'entre quatre i cinc metres del seu pare. Segons recull l'Audiència, aquesta distància era "més gran de la necessària per assegurar el tret".

"L'inculpat era coneixedor de la mecànica d'aquesta arma i, d'haver volgut matar-lo, hauria reduït la distància a la que es trobava de la víctima per assegurar-se que el tret fos mortal", afegeix la sentència. Per aquests motius, l'Audiència de Girona considera provat que els fets constitueixen un delicte de lesions amb ús d'instrument perillós.

Parentiu i reincidència

A l'hora d'estimar circumstàncies que modifiquin la pena, la sentència aplica a David Chergui dos agreujants i dos atenuants. En concret, els agreujants de parentiu i reincidència, perquè l'acusat ja va ser condemnat per haver agredit una parella a cops de martell el desembre del 2008.

Pel que fa a atenuants, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona aplica a Chergui els de reparació del dany (perquè va alertar els veïns) i una analògica d'alteració psíquica perquè, si bé "era conscient i sabia el que feia", en el moment de disparar l'arpó tenia lleugerament disminuïdes les facultats d'autocontrol.

Per tot això, la sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Maria Teresa Iglesias, condemna Chergui a tres anys de presó. Tot i que el fiscal va sol·licitar que se li imposés una ordre d'allunyament del pare, l'Audiència ho rebutja perquè la mateixa víctima va declarar al judici que actualment els dos viuen junts "de manera voluntària", que la convivència "és bona" i que Chergui s'ocupa d'ell.
Arxivat a