Interior posa en alerta el consell comarcal per nevades

Protecció Civil ha activat el Neucat en fase d'alerta a les comarques del nord i nord-est

La Garrotxa.info
15 de febrer del 2012
576_1265028561DSC03751
576_1265028561DSC03751 | Joan Guirado
Foto: Joan Guirado

El Departament d'Interior ha posat en alerta aquest dilluns al vespre en alerta els consells comarcals del nord de Catalunya, on inclou el de la Garrotxa,  per la possibilitat que es produeixin nevades a partir d'aquesta matinada que puguin afectar la mobilitat. Tot i que el pla Neucat es troba en fase d'alerta -i no d'emergència- ha insistit als consells comarcals i municipis que estiguin molt atents davant l'evolució de les previsions meteorològiques. Està previst que les nevades importants es produeixin a la vessant nord del Pirineu que s'aniran desplaçant cap al nord-est de Catalunya al llarg del dia fins que tornin a quedar, cap al vespre, concentrades de nou a la part nord-oest del Pirineu.

L'alerta del pla Neucat ha estat activada aquest migdia per la DGPC arran dels dos avisos (de nivell 1 i de nivell 2 -el màxim-) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les afectacions que se'n poden derivar, a partir d'aquesta matinada i demà al matí.

Les comarques afectades pel risc de nevades són: Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Osona, Garrotxa, Selva, Gironès, Baix Empordà, Pla de l'Estany i l'Alt Empordà.

La previsió indica que la propera matinada s'intensificarà el risc de nevades des de les comarques de l'extrem nord-oest, estenent-se cap a l'est, arribant a la costa i prelitoral de Girona. A partir de la tarda de demà, la previsió indica que les precipitacions de neu es retiren de l'est, mantenint-se només al nord-oest. Cal recordar que la possibilitat que nevi a les comarques de l'est és menor que el risc de precipitacions a la Vall d'Aran i comarques veïnes.

L'avís de Nivell 2 que afecta sobre tot la Vall d'Aran i en menor mesura el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, des de les 19.00 hores d'avui fins les 07.00 de demà, indica que es poden acumular gruixos de neu superiors als 20 centímetres a cotes superiors a 600 metres i que a partir dels 1.500 metres poden arribar als 40 centímetres i en el que es pot donar el fenomen del torb.

L'avís de Nivell 1 es dóna per acumulacions de gruixos superiors als 2 centímetres a cotes superiors als 400 metres. Les nevades, a partir de demà al matí, s'aniran desplaçant cap a l'est de Catalunya. A l'extrem nord-est de Catalunya les precipitacions seran en forma de ruixats dispersos i la cota de neu pot baixar puntualment fins als 200 metres. Al Pirineu seran febles i intermitents i es podrà produir el fenomen del torb. Al vessant nord de la serralada la nevada serà continuada i moderada.