Governació retallarà un 15% el sou i la jornada de 7.000 interins

Quico Sallés/Parlament
26 de gener del 2012
Ortega aquest matí al Parlament des d'on ha explicat les mesures pressupostàries del seu departament.
Ortega aquest matí al Parlament des d'on ha explicat les mesures pressupostàries del seu departament. | Q.S./ND
Ortega aquest matí al Parlament des d'on ha explicat les mesures pressupostàries del seu departament. Foto: Q.S./ND

Els treballadors públics, concretament 7.103 treballadors interins i tècnics de l'Administració comuna de la Generalitat, treballaran una hora menys a partir del mes de març. Així ho ha explicat aquest matí la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, en la presentació del seu pressupost per aquest 2012 al Parlament.

Comptat i debatut, la mesura, definida com a temporal, s'ha decidit després de sospesar si retallar un 30% de la jornada a només certs treballadors o una mesura més genèrica del 15% de la jornada dels interins. Així, que el departament d'Ortega ha optat per aquesta darrera per estalviar costos en el pressupost departamental. La mesura entrarà en vigor el mes de març un cop s'hagi aprovat durant el mes de febrer la llei d'Acompanyament de Pressupostos.

Ortega ha explicat que aquesta mesura s'emmarca dins la voluntat del Govern de trobar fórmules on "la primera prioritat per sobre de tot" ha estat el manteniment de llocs de treball. "Això, ha fet necessari estudiar com repartir les càrregues de treball i avaluar totes les alternatives perquè l'impacte sigui el menor possible i estigui repartit de la forma més equitativa possible", ha valorat la vicepresidenta.

La també responsable de Governació ha detallat, a més, que aquesta és "una mesura de caràcter temporal" i el seu departament ha concretat que podria allargar-se també fins el 2013. Ortega també ha volgut destacar que aquesta reducció és menor de la que inicialment es va preveure, on s'havia parlat d'una possible afectació d'un terç de la jornada. La vicepresidenta ha recordat, a més, que mesures semblants s'han hagut de prendre a moltes altres comunitats autònomes per una necessitat semblant.

Els grups polítics han tingut, en el seu torn d'intervenció, un dur to contra la gestió de la vicepresidenta, a excepció dels portaveus de CiU i PPC. El PSC, ERC, ICV-EUiA i C's han acusat el Govern de falta de credibilitat en les seves promeses i de no tenir capacitat de diàleg amb els representants sindicals i dels treballadors. Aquests grups també han criticat "les maneres" del departament amb la funció pública i l'han acusat de voler fer perdre efectivitat amb mesures com la que afecta als interins, i han alertat de la manca d'un estudi exhaustiu sobre com afectarà això a la feina i a la plantilla. PSC, ERC, ICV-EUiA i C's han votat a favor de les esmenes a la totalitat i no han acceptat el pressupost del departament.

Des de CiU, com era d'esperar, han donat ple suport a la gestió, les mesures i el pressupost presentat per Joana Ortega. Per part del PPC, que amb la seva abstenció a les esmenes a la totalitat ha facilitat el tràmit i l'aprovació dels comptes de Governació pel 2012, s'ha mostrat més comprensiu amb el Govern que la resta de formacions de l'oposició. Els populars han reclamat que es tingui en compte el seu criteri incrementant la reducció de despeses i tancant ens com el Memorial Democràtic, i han criticat que la seva política de personal no s'apliqui sempre també amb el personal eventual.


Altres mesures

Entre altres mesures, Ortega ha confirmat que els ajuntaments cobraran abans del 31 de març els 69 milions d'euros que Governació deu al tancament de caixa a 31 de desembre de 2011. Així mateix, el pressupost preveu una revisió de l'aplicació i la demanda de PUOSC així com el manteniment del sou mínim dels alcaldes de pobles amb menys de 2.000 habitants.