Ofensiva del Govern per eliminar els consells comarcals

La vicepresidenta, Joana Ortega, planteja revisar de d'alt a baix l'estructura de les administracions locals

Q.S./Redacció
17 de gener del 2012
Joana Ortega enraona des de la tribuna del Parlament mentre l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal l'escolta des del seu escó.
Joana Ortega enraona des de la tribuna del Parlament mentre l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal l'escolta des del seu escó. | Adrià Costa/ND
Joana Ortega enraona des de la tribuna del Parlament mentre l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal l'escolta des del seu escó. Foto: Adrià Costa/ND

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha tret el retolador per tal de traçar el camí d'una reestructuració a fons de les administracions locals. Una "revisió" que comportaria l'eliminació dels consells comarcals i la redefinició del sentit de les diputacions i de les no nates vegueries.

En un article publicat aquest dilluns a 'La Vanguardia', amb el títol 'L'hora dels ens locals' ,Ortega, no s'ha estat per brocs i ha sentenciat que "call definir amb rigor el model d'administracions catalanes reduint-lo a la seva dimensió justa i finançant-lo correctament".  Un article que la vicepresidenta firma en format de declaració d'intencions, full de ruta i pla estratègic pes les entitats locals.

D'aquesta manera Ortega constata la complicada situació financera dels ajuntaments: "He parlat ja amb més de 150 alcaldes. (...) Tots són conscients de la conjuntura econòmica del país i demanen ajut per poder front a les despeses corrents del dia a dia". De fet, segons la vicepresidenta els consistoris "destinen entre el 25% i el 30% dels seus pressupostos a finançar serveis que no els són propis. Hem anat carregant els nostres ajuntaments de més i mes obligacions, convertint-los en la pretesa solució de tots els problemes".

Aquesta situació complica l'existència dels ajuntaments i de les estructures administratives que se'n deriven. En aquest sentit no s'està d'advertir que molts ajuntaments es troben al "llindar de la fallida". La solució que proposa el Govern per treure les entitats locals de la corda fluixa és "repensar tota l'administració local".

Què fer dels consells comarcals i les diputacions?

"Cada vegada som més els que coincidim en la necessitat de definir i dimensionar el paper de les diputacions provincials i dels consells comarcals", insisteix la número dos del Govern, que ha apostat també per la "conveniència de professionalitzar determinats llocs de comandament perquè no depenguin dels diferents resultats electorals".

Per dur a terme aquesta revolució administrativa, Ortega proposa la futura llei de Governs Locals, que haurà de "clarificar les diferents competències que han d'assumir els ajuntaments, els consells comarcals, i més endavant, les vegueries" amb "la màxima eficiència i la mínima burocràcia". "Són massa administracions. Cal simplificar per guanyar en eficiència i eficàcia, ha indicat Ortega".

Així mateix, Ortega deixa clara una encomana a la comissió redactora de la futura llei: elaborar un document que debatrà punts com si "tots els consells comarcals han de prestar o no els mateixos serveis" o si "no seria millor substituir els consells comarcals per un consell d'alcaldes que fixés els serveis?". Feta aquesta feina, Ortega albira la reforma del finançament local. "Quan ens posem d'acord (...) serà el moment de consensuar el finançament de les competències i els serveis a prestar. Serà el moment de la llei d'Hisendes Locals, tant reclamada per les entitats municipalistes del país".