La burla de la Puríssima i la santa Constitució

El calendari de la setmana que ve, marcat per unes absurdes i caòtiques festes, juga una mala passada a empreses i centres educatius.

Redacció
03 de desembre del 2011
La religió catòlica perd alumnes a Osona, però aguanta el tipus.
La religió catòlica perd alumnes a Osona, però aguanta el tipus. | CEPCE
Foto: CEPCE

Un històric periodista de la comarca em comentava, tot parlant de les festes de la Puríssima i la Constitució, que era la mostra més flagrant de la persistència de “la crosta burocràtico-militar improductiva de l’època franquista... i de més enllà!”. I és que el calendari laboral i acadèmic per a la setmana que ve no és per fer-hi bromes. I més en una conjuntura econòmica com la que ens ha tocat viure. Una situació impensable a qualsevol altre país d’Europa.

Quan es va crear la festa de la Constitució el dia 6 de desembre, allà a finals dels 80, ja va sorgir la controvèrsia de la seva proximitat amb la Puríssima, tot just dos dies després. Unes diades festives inoportunes que fan la guitza a empreses i escoles, a empresaris, treballadors, alumnes i professors. “És una manca de respecte al sistema acadèmic i una burla contra el món del treball. Un atac directe contra l’economia productiva”, continua el meu company periodista, força enfadat. El debat, poca broma, ha continuat a sobre la taula durant 30 anys. I el que és el pitjor, ningú ha fet res. El consens entre política i religió ha estat impossible.

La setmana que ve ens trobem en una de les situacions més rocambolesques que ens dóna aquest calendari tan estrafolari i centralista, fet des de les entranyes més profundes de l’Estat espanyol. Dimarts i dijous festa. Dilluns, dimecres i divendres, dies laborables mig penjats, més que susceptibles de ser convertits en festius. Ponts assegurats. Setmana perduda. I d’aquí quatre dies, Nadal, Sant Esteve, Cap d’any i reis. Sort que Europa està enfeinada amb Grècia i la reforma del tractat. Potser a més d’un se li posarien les galtes vermelles si ens assenyalessin amb el dit.


Vic tira pel dret

Pel que fa a la comarca, la majoria d’empreses que han optat per algun pont han decidit fer festa el divendres, dia 9 de desembre, i treballar el dilluns i el dimecres. És el mateix calendari que han escollit els centres educatius de poblacions com Tona, Centelles, Torelló o Manlleu.

En aquest garbuix de dates amunt i avall, però, sorprenen les de Vic. La capital d’Osona, aprofitant que aquests dies es viurà el Mercat Medieval , ha tirat pel dret i ha declarat tota la setmana festiva. Ja hi ha algun pare d’algun poble dels voltants que ens ha fet arribar les seves queixes. Doncs, això, que som un país de fireta...