La vespa asiàtica arriba a Catalunya

Redacció
29 d'octubre del 2011
El president d'Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, inspeccionant unes caixes que té en una finca d'Anglès.
El president d'Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, inspeccionant unes caixes que té en una finca d'Anglès. | ACN
El president d'Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, inspeccionant unes caixes que té en una finca d'Anglès. Foto: ACN

Els pitjors presagis s'han complert i oficialment ja es pot dir que la vespa asiàtica ha arribat a les terres gironines i, per tant, a Catalunya. Els apicultors es temien que era qüestió de temps que passés la frontera francesa, ja que el 2010 es va detectar a Ceret i es calcula que s'estén a 100 quilòmetres a la rodona per any. "Ja hi comptàvem que arribaria aviat", assenyala el president d'Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, que es mostra preocupat per la situació però confiat que des de la Generalitat se'ls farà costat i es posaran els mitjans necessaris per aturar-la. La col·locació de trampes durant aquest hivern serà clau per intentar frenar la seva expansió.

Les mostres aportades per un apicultor de Fortià, propietari d'un nombre important d'explotacions de mel a l'Alt Empordà, han donat positives. Tot i que no s'ha volgut donar la situació exacta, es tractaria d'una zona pròxima a la frontera, segons Noguer. Ahir divendres es va celebrar una reunió tècnica amb la presència de més de 120 propietaris de la demarcació. Els exemplars capturats es van comparar amb les vespes asiàtiques aportades pels apicultors francesos, amb qui tenen una estreta col·laboració, i els tècnics no van tenir cap dubte, es tracta de l'anomenada 'vespa velutina'.

La coneguda popularment com a vespa asiàtica és un depredador que fa més de tres centímetres i que ataca les abelles, les mata i les utilitza com a aliment per a les seves larves, de forma que els ruscos queden pràcticament arrasats. Segons explica el president de l'associació, "agafa les abelles al vol, i amb una mossegada se li emporta el cap". Els primers exemplars van arribar fa uns cinc anys al port de Marsella, a França, dins d'un contenidor procedent d'Àsia. Des de llavors, s'ha propagat de forma virulenta i els experts calculen que cada any s'estén a 100 quilòmetres a la rodona.

L'any passat, apicultors de Ceret, a la Catalunya Nord, van confirmar la seva presència i la seva arribada a terres gironines ja es temia des de feia temps. "Ja hi comptàvem que arribaria aviat", assenyala Noguer, que ara espera que el Govern els faci costat per poder combatre-la amb els recursos necessaris. Es temen pels efectes en la producció de mel però també pel medi natural, ja que l'abella té un paper molt important en la pol·linització. "Serà un problema per tothom", adverteix.

La col·locació de trampes per aquest hivern

El president de l'associació reconeix que "hi ha molta feina per fer" perquè els apicultors no estan preparats per aturar-la. Una petita minoria coneixia les trampes dentades, unes peces allargades de metall que es col·loquen de forma experimental a baix de les caixes i que tenen uns forats que només permeten el pas de les abelles autòctones però no les vespes asiàtiques que tenen un diàmetre molt superior. Per altra banda, els francesos porten temps instal·lant unes trampes que fan servir proteïna -carn o peix- per atraure-la i fer-la entrar per després quedar atrapada. A França, n'arriben a capturar a milers cada setmana, segons Noguer.

Tardor i primavera, dues estacions clau

Tenint en compte el cicle vital de la vespa asiàtica, la primavera és un dels millors moments per capturar-la, perquè és quan les mares, que han passat l'hivern amagades per sobreviure al fred, es divideixen per fer nous eixams. Solen marxar fins a un centenar per cada niu amb la voluntat de fer-ne de nous. Capturar-les és el gran objectiu, ja que un sol exemplar permet acabar amb les 20.000 cries de vespes que poden tenir en un futur.

La tardor, en canvi, permet detectar la seva presència. Amb la caiguda de les fulles, és la millor època per descobrir els seus ruscos, que poden arribar a fer un mínim de metro i mig d'alt. Els arbres de gran alçada -uns 20 metres- són els indrets preferits per instal·lar els nius i per això des de l'associació fan una crida als ciutadans perquè avisin de seguida que en localitzin un.

No és un perill per les persones

Darrerament, havia augmentat el nombre de persones que els trucava per avisar-los de picades de vespes. Fins ara, però, no se n'havia trobat cap exemplar i sovint es tractava d'una altra vespa similar que també té una mida considerable però que no té res a veure amb la velutina.

La picada d'aquesta vespa asiàtica no suposa un perill per la vida de les persones però la molèstia que provoca és important. "La picada és greu perquè injecta molt de verí i la sensació que provoca és com la d'una cremada", apunta el president d'Apicultors Gironins Associats.

En els pròxims dies tenen previst reunir-se amb representants del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, per informar-los de la situació i estudiar com fer-hi front. Fins ara, el Govern havia descartat col·locar trampes perquè no hi havia indicis de l'arribada de la vespa asiàtica.