Aigua és Vida es manifesta contra l'«estafa» dels mercats líquids

Davant les portes de l'Hotel Constanza NH, on es reunien responsables polítics i les majors empreses del sector del tractament de l'aigua en un acte informatiu del Pla de Gestió de les Conques Internes de Catalunya

per NacióGarrotxa , 16 de novembre de 2011 a les 13:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diversos membres de la Plataforma Aigua és Vida han reclamat que no es privatitzi un bé comú com és l'aigua. Foto: AV.

Avui dimecres 16 de novembre a l'Hotel Constanza NH de Barcelona, mentre es reunien responsables polítics i les majors empreses del sector del tractament de l'aigua en un acte informatiu del Pla de Gestió de les Conques Internes de Catalunya on es tractaran les possibilitats de negoci amb la nostra aigua, membres de la Plataforma Aigua és Vida han mostrat la seva indignació.


A les portes d'on es tractava qui s'endurà el negoci de la gestió de les infraestructures pagades amb diners públics com són les de desalinització i reutilització (que com el mateix full informatiu diu són els “Mercats Líquids” que mouen mil cinc-cents milions d'euros) els membres d'Aigua és vida mitjançant fletxes han assenyalat qui són els "Hidrobotiguers", els "hidroempresaris" i "Hidrolucradors" i també portaven pancartes amb el lema "l'Aigua és Vida i no una Mercaderia".

La campanya “Aigua es Vida” i totes les organitzacions que en formen part consideren que aquests “Mercats Líquids” són un negoci il·legítim perquè abans de facilitar el fer jocs financers a les empreses, les administracions públiques han de vetllar per un abastament suficient i de qualitat per a la població.


“Aigua és vida” considera que la justificació de l'entrada de les empreses privades en la gestió de les infraestructures, que nosaltres hem pagat amb els nostres impostos, per sanar el deute permès pels successius governs de la Generalitat és infundada. Si el diner recaptat mitjançant les tarifes no hagués de pagar els beneficis dels accionistes d'aquestes empreses i multinacionals podríem gaudir d'una gestió econòmica viable, eficient, transparent i equitativa. Si la gestió es privatitza o es creen els anomenats mercats líquids l'estafa a la població serà un fet perquè els beneficis no revertiran en la prevenció de la contaminació si no en solucions de final de canonada, tampoc es promourà l'estalvi ni l'equitat social de les tarifes si no l'increment de clients, consums a la recerca de més benefici.

El model de finançament, les obres a prioritzar i el model de gestió són assumptes d'un interès social bàsic per a tots els sectors de la població i no només dels que poden pagar 1.200 € més 18% IVA per poder accedir a una informació. Atès que no existeix cap espai participatiu legitimat obert a la ciutadania, aquesta forma d'actuar deixa de banda el reconegut dret ciutadà a tenir la suficient informació ambiental i a poder participar en la presa de decisions incomplint de forma evident la normativa europea vigent (Conveni Aarhus i la Directiva Marc d'Aigua).

 

Participació