Jornades Forestals per celebrar l’Any Internacional dels Boscos

Ecodiari
28 de setembre del 2011
Les Jornades Forestals tindran lloc al Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages.
Les Jornades Forestals tindran lloc al Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages.
Les Jornades Forestals tindran lloc al Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages.

El Centre de la Propietat Forestal (CPF) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza els dies 4, 5 i 6 d’octubre les Jornades Forestals al Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) en el marc de l’Any Internacional dels Boscos.

L’any 2011 ha estat declarat per l’ONU Any Internacional dels Boscos, fet que coincideix a Catalunya amb el 20è aniversari de l’aprovació del primer Pla tècnic de gestió i millora forestal d’una finca forestal privada. Al llarg de les dues dècades, s’ha ordenat prop del 30% de la superfície forestal privada, d’on s’extreu el 100% de la producció de suro i entre el 60 i el 80% dels aprofitaments de fusta i llenya de Catalunya. La planificació ha permès conèixer les debilitats i fortaleses d’aquesta infraestructura verda que ocupa el 60% del territori català.

Tal com va indicar Martí Boada, comissari de l’Any Internacional a Catalunya, “cal aprofitar una declaració de caràcter universal com a motor de l’acció local”. L’objectiu és que, a casa nostra, segments socials com l’àmbit polític, els mitjans de comunicació, els educadors i la societat urbana en general se sumin al consens, d’altra banda ja existent al sector forestal, format per investigadors, entitats, associacions i silvicultors, que la gestió forestal al nostre territori significa la valorització dels serveis ambientals oferts i la mobilització dels productes de les forests.

Un altre dels conceptes de pes al llarg de les jornades serà la gestió forestal conjunta mitjançant les associacions, les quals permeten integrar una perspectiva molt més panoràmica del territori que no pas la gestió parcel·la a parcel·la, ja que Catalunya té, segons el darrer estudi sobre la propietat forestal (CPF, 2010), 225.276 propietaris forestals que sumen una superfície de 2,03 milions d’hectàrees.

Programa de les jornades forestals
 
Dia 1.
Dimarts 4 d’octubre de 2011.
La sostenibilitat de les forests de propietat privada. Planificació i gestió multifuncional


Visita a la Serra de Castelltallat (Bages) i debat sobre la gestió forestal mitjançant les associacions

Dia 2.
Dimecres 5 d’octubre de 2011.
La sostenibilitat de les forests de propietat privada. Planificació i gestió multifuncional


Ara fa 20 anys, l’any 1991, es va aprovar el primer Pla tècnic de gestió i millora forestal. L’objectiu de la sessió és analitzar la tasca duta a terme durant aquest període, comparada amb altres comunitats o zones transfrontereres, tant des del punt de vista de l’evolució de la planificació com de la gestió duta a terme en el marc d’aquests instruments. El conjunt del terreny planificat permet obtenir una informació millor sobre el territori, la qual cosa facilita la presa de decisions en la política forestal, i, alhora, pot servir per millorar la mobilització dels recursos forestals existents. En aquest sentit, i en el marc del projecte europeu Movaforest, el Centre de la Propietat Forestal treballa en la sistematització i obtenció de la informació inclosa en els instruments d’ordenació forestals aprovats al llarg d’aquests darrers anys, les actuacions planificades, passades i futures, i les actuacions executades, a fi de conèixer millor el grau d’activitat forestal en les diferents comarques de Catalunya.

El conjunt de la jornada pretén donar a conèixer diferents experiències de planificació, gestió multifuncional i sistemes per incrementar la mobilització de la fusta en zones més productives. En altres zones, l’increment de la gestió forestal passa per una valorització dels serveis ambientals. D’acord amb aquest segon punt, és molt important que les eines de planificació permetin facilitar la parametrització dels serveis ambientals i així obtenir un major coneixement de la forest per potenciar-ne els objectius més adients. En aquest marc, es presentaran els avenços aconseguits en el desenvolupament de les Orientacions de gestió forestal sostenible de Catalunya (ORGEST) elaborades conjuntament entre el Centre de la Propietat Forestal i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

En la sessió de debat posterior, s’analitzarà el paper dels instruments d’ordenació forestal (IOF), una eina que ha de permetre millorar la informació sobre la forest i, per tant, sobre el territori. Es podran formular propostes per a una millor adequació dels IOF a les necessitats de la propietat i al conjunt del sector forestal, tant per aconseguir una major mobilització dels recursos forestals com per analitzar les potencialitats dels serveis ambientals que es poden generar.

Dia 3.
Dijous 6 d’octubre de 2011
El mercat dels productes forestals i instruments econòmics per a la rendibilitat de la gestió forestal. De la subvenció a la contraprestació


El pes del sector forestal en el conjunt de l’economia del país és poc significatiu, però no en canvi els serveis ambientals que ofereixen les forests. Aquests serveis poden ser entesos com a estratègics per al conjunt de la societat; tanmateix, en no tenir assignat un preu de mercat, les funcions productives de fusta, suro i pastura són les úniques vies que les forests privades utilitzen per obtenir rendiment. Aconseguir una valorització dels diferents béns i serveis que poden generar les forests requereix el foment i la implantació de diferents mecanismes econòmics i polítics que permetin garantir el manteniment de la gestió forestal en bona part del territori.

L’objectiu d’aquestes jornades és analitzar la situació comercial dels diferents productes forestals, en el mercat intern i extern, la repercussió de les subvencions a la gestió forestal atorgades en els darrers 16 anys i la iniciativa d’altres instruments econòmics i de mercat que puguin millorar la rendibilitat de les forests de propietat privada, com un procés transitori entre el concepte de les subvencions i el de la contraprestació dels serveis. Eines com el pagament per serveis ambientals i la certificació forestal poden contribuir de manera especial a donar a conèixer a la societat el valor de les funcions de les forests.

En el marc del projecte Sylvamed, es presenten algunes propostes per implementar el pagament per serveis ambientals. A partir de la identificació de mesures compensatòries i d’altres instruments normatius, es pretén conèixer millor els mecanismes per retribuir la propietat forestal pels serveis ambientals col·lectius que generen determinades pràctiques de gestió forestal.