1 de 10

Esperança i vida a la Clínica Terres de l’Ebre

Durant la crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus la Clínica Terres de l’Ebre, a Tortosa, ha transformat per complet la seua activitat per centralitzar els serveis de ginecologia, obstetrícia (parts) i pediatria del Verge de la Cinta. Un espai on la vida s’imposa, mentre, a fora, el coronavirus assetja. El fotògraf Santi Martorell l’ha visitat en les darreres setmanes per oferir-nos un nou capítol de la sèrie fotogràfica documental Tortosa davant el coronavirus.

Estes en van ser les seues impressions:

Avui el reportatge em porta a la Clínica Terres de l’Ebre, reconvertida totalment per atendre maternitat.

De seguida m’impressionen les paraules del responsable que m’acompanyarà molt amablement durant el matí. M’explica com de titànic va ser l’esforç de reconversió del personal, l’adaptació i adequació dels espais, el trasllat de l’equipament entre els centres, així com tota la estratègia organitzativa que l’excepcionalitat del moment comporta..
Ara veig la faena ingent que hi ha darrera de la frase “reconvertir i readaptar els centres sanitaris per fer front a la pandèmia”, tant sentida estos dies i tan poc entesa…

Fotografio la realitat que es viu aquí: cesària, naixement, epidural, ecografia, prematur... La sensació que tinc parlant amb el personal sanitari i els pares, és gairebé unànime: tot i que la lluita contra el virus és igual de ferotge, viure i compartir l’alegria de veure nàixer noves vides compensa en part l’enorme esforç que s’està portant a terme.

Surto de la clínica satisfet, impactat i pensatiu a parts iguals… Satisfet d’ajudar a visibilitzar la feina d’uns herois i heroïnes que fan una feina impagable. Impactat de veure com es treballa a primera línia convivint amb esta realitat tan difícil. I pensant una frase que em va dir fa anys un iaio mirant a un nadó: “com s’ha d’acabar el món mentre passen coses tan boniques com esta?”