Ús de cookies
ElsBolets.com utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto
Notícia en PDF
Notícia en PDF

Les dades indiquen que la temporada boletaire ha estat bona

En canvi els caçadors de bolets en tenen una percepció més negativa

| Actualitzat el 24/11/2009 a les 09:07h

La primera setmana d'octubre va ser molt bona. Foto: Eudald Hueso

Els boscos del Pirineu i Prepirineu han produït una mitjana de 75 quilos de bolets per hectàrea. Aquesta xifra corrobora les previsions que va fer el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que establia que se'n recollirien entre 60 i 80 per cada hectàrea. Tot i tractar-se d'unes dades positives, la percepció dels boletaires és que no ha estat una bona temporada, ja que la màxima producció s'ha concentrat, atípicament, en la primera setmana d'octubre.

El fredolic i el camagroc han estat dues de les espècies més difícils de trobar, mentre que de rovelló se n'ha fet, però concentrat en una setmana. El CTFC estudia fa quinze anys la producció de bolets als boscos catalans fent seguiment de 90 parcel·les.

L'enginyer de Monts de l'àrea de Defensa del Bosc del CTFC, Juan Martínez de Aragon, explica que aquest ha estat un any "curiós" pel que fa a la producció de bolets. Considera que s'ha concentrat a la primera setmana d'octubre, quan el més habitual és que el pic més alt sigui més tardà i més constant. Això ha fet que durant aquesta setmana, la producció de bolets, hagi estat de molt bona qualitat i s'hagi arribat als 25 kg de bolets (tant comestibles com no comestibles) per hectàrea. Es tracta, segons Martínez de Aragón, d'una dada molt bona dada si es té en compte que en algunes temporades, la producció per hectàrea anual ha estat de només 2,5 quilos des que el CTFC en fa un seguiment.

Segons les dades recollides pel CTFC, la temporada es va iniciar la primera setmana d'agost i va presentar una primera pujada la darrera setmana del mes, amb una producció de cinc quilos per hectàrea. Tot i així, va tornar a baixar i no va remuntar fins la segona setmana de setembre, quan ja no va parar d'incrementar-se fins a la primera setmana d'octubre, quan es va produir el pic de producció de 25 quilos per hectàrea. Només una setmana després, aquesta xifra ja era només la meitat i des de llavors, no ha parat de baixar fins que la segona setmana de novembre no arribava als dos quilos.

Fa quinze anys que el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya fa el seguiment de la producció de bolets en 90 parcel·les de bosc. Les dades recollides en aquest temps, combinades amb variables com la pluviometria i l'evapotranspiració, són les que permeten fer prediccions de producció.
Notícia en PDF
Notícia en PDF

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: