Ús de cookies
ElsBolets.com utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies. Accepto
Notícia en PDF
Notícia en PDF

Atribueixen el nombre d'intoxicacions a l'Alt Urgell a un «avançament» de la temporada

| Actualitzat el 07/10/2009 a les 23:29h
Han estat especialment per la ingesta de fredolics metzinosos però el darrer cas s'ha tractat d'un bolet similar a l'apagallums

El fredolic metzinós ha causat diversos intoxicats a l'Alt Urgell i Andorra. Foto: Vikimèdia

Els professionals del sector dels bolets a l'Alt Urgell afirmen que la temporada s'ha avançat vint dies a la comarca, i que el fet de tenir bolets abans que altres comarques va esdevenir un punt d'atracció. Consideren aquesta causa l'única que explica l'elevat nombre d'intoxicacions per consum de fredolic. Des de l'Hospital de la Seu d'Urgell es vol transmetre un missatge de calma i normalitat alhora que es convida a la prudència i a desestimar el consum dels bolets que no es coneixen bé.

La Fundació del Sant Hospital de la Seu d'Urgell va registrar al setembre cinc casos seguits d'intoxicacions per bolets en una mateixa setmana que es van relacionar amb el consum de fredolic bord. Aquest fong tòxic provoca trastorns gastrointestinals, com ara vòmits i diarrea, que es presenten al cap de poca estona de la ingesta. El director mèdic del Sant Hospital de la Seu d'Urgell, Francesc Aroles, ha explicat a l'ACN que això, juntament amb els 17 casos que es van donar per les mateixes dates a Andorra, els va alarmar un xic, però que a partir de llavors els casos han estat pocs i molt esporàdics, per la qual cosa no hi ha cap motiu per crear alarma ni per pensar que enguany hi hagi més bolets tòxics que altres anys.

Una veïna de la Seu d'Urgell va menjar diumenge passat també diversos exemplars del que creia que eren apagallums, collits a la comarca de l'Alt Urgell. Al cap d'unes hores de la ingesta de bolets va començar a tenir diarrea, vòmits i mal de cap, segurament provocats per un fong similar a l'apagallums que és tòxic.

El fredolic bord o tòxic té un aspecte similar al fredolic comestible, però és més consistent, escamat de sobre el capell, amb la cama més gruixuda i plena, i no fa bona olor. El fredolic bo s'aixafa, es desfibra i es trenca molt fàcilment, i fa molt bona olor, explica l'Elisabet Campi de Naturabolets. Els experts relacionen el fredolic bord, que normalment es fa a més altitud que el comestible, amb el fred, i creuen que aquest factor podria haver fet que enguany hagin sortit les dues classes simultàniament.

Tant els experts com les autoritats mèdiques insten als boletaires a ser prudents a l'hora de consumir alguns bolets que es poden confondre i davant el dubte no arreplegar el bolet que no es coneix.
Notícia en PDF
Notícia en PDF

FEU EL VOSTRE COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Grup Nació Digital
Des de maig de 1996
Editorial: SCG Aquitània SL
Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Amb la col·laboració de: