
La temporada de bolets ja ha arribat, embolcallada d’unes previsions més optimistes que mai. Les generoses pluges que han caigut durant l'estiu i les temperatures inferiors a les habituals han facilitat la matinera aparició de bolets, principalment a les comarques del Pirineu i Prepirineu. Ho vam poder comprovar aquest dimarts, al mercat setmanal de Vic, on ja s’hi va poder veure per primer cop aquest any algun cistell de rovellons. El preu, no massa assequible: entre 40 i 50 euros el quilo.
Els rovellons que es venien ahir a Vic provenien de llocs diversos, tots al voltant del Pirineu, des de la zona de Castellar de n’Hug fins al Ripollès, en punts com Sant Pau de Segúries o Setcases. La qualitat d’aquest preuat fong, però, porta a confusions. Per a Josep Palau, un avi de 80 anys que venia unes plates plenes de rovellons petits, no hi ha cap dubte: “Són una joia de bolets, molt bons i molt gustosos, que s’han fet en llocs de molta pedra. No hi ha n’hi un de corcat”. No és del mateix parer la Marcelina, “la rossa dels bolets” del mercat de Vic, que va optar per omplir la seva parada de rossinyols grocs, camagrocs i algun cep, més abundants i més bons en aquesta època. “Ja comença a sortir algun rovelló, però tots són dolents. No val la pena ni collir-los”, diu la venedora.
Enguany, els reis de la festa són els rossinyols grocs, que surten per tot arreu, segons els experts de la plaça de Vic. La Montgrony Vagués, de la Pobla de Lillet, en va portar unes quantes caixes que venia a 18 euros el quilo. Complementaven la seva parada alguns rossinyols de pi, també en quantitats abundants, corrioles i fins i tot algun fredolic, amb preus que oscil·laven entre els 12 i 15 euros. De fet, una de les tòniques d’aquesta temporada, amb tanta pluja, és que alguns tipus de bolets surten fora de temps, com aquests fredolics o alguna trompeta de la mort.
La quantitat de bolets que es van vendre aquest dimarts a Vic no van ser massa gran i s’espera que a les properes setmanes s’incrementi amb escreix. Tot i les bones expectatives de la majoria dels aficionats, els venedors s’ho prenen amb cautela. “La temporada hauria de ser bona, tot ho sembla indicar així. Però el rovelló ja hauria d’haver sortit més i no es veu gaire. Està fent massa fresca”, argumenta la Montgrony. En la mateixa línia s’expressa en Josep: “En alguns llocs ja se n’hauria d’haver fet i encara no se’n fan”. Ho seguirem.
