1 de 10
opinió

La llum, des de baix

per Dolors Sabater i Mireia Boya, Barcelona, Catalunya | 24 de setembre de 2021 a les 20:00 |

«Només teixint aliances polítiques i socials, d'esquerres, republicanes, feministes i ecologistes aconseguirem fer front a la situació actual»

Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El preu de la llum és quatre vegades més car avui que fa un any i sembla que l’escalada de preus dels darrers mesos no tingui aturador. Fa mesos que la indignació pel comportament de les elèctriques ens trasbalsa, però en la mateixa mesura ens domina la impotència. La factura de la llum no para de pujar, com s’apugen els beneficis dels directius i el lucre infinit de les empreses elèctriques, mentre atònites contemplem la manca de valentia dels governs. Governs que en comptes de prendre mesures dràstiques i efectives contra els abusos i per evitar l’increment de la pobresa energètica de les famílies, el que fan és, a sobre, subvencionar-los: amb diner públic es modifica la factura perquè ells no restin ni un cèntim del seu benefici.

Mentrestant, els sindicats majoritaris, els del règim del 78, diuen que ara no toca revoltar-se contra aquest espoli, que ja n’hi ha prou tunejant el frau amb un retoc de l’IVA. A casa nostra, el govern que havia de ser republicà segueix sense desplegar-se, i no mou fitxa ni cap a la creació d’una companyia energètica pública ni per ajudar els municipis en la seva lluita per municipalitzar les centrals hidroelèctriques, en alguns casos segrestades per l’oligopoli energètic tot i tenir les concessions caducades. Paral·lelament, augmenten les veus que es queixen d’un insuficient manteniment i inversions a la xarxa, i els talls de subministraments són freqüents en alguns dels nostres barris.


Aquí i allà sorgeixen protestes i propostes, però els intents de coordinar mobilitzacions i campanyes encara no acaben d’articular-se. Moltes persones aprofiten per fer el canvi de companyia cap a opcions més cooperatives, sostenibles i de proximitat, però l’èxode no és prou significatiu per a fer trontollar els oligopolis. Ens diuen que és important entendre la factura de la llum, però ho fan precisament perquè no mirem on toca. En tot aquest mentrestant la gent del municipalisme republicà i transformador fa dies que barrina, es coordina, discuteix, analitza i prepara. En aquest panorama desolador, el municipalisme torna a estar a l’altura. I posa llum.

Dilluns passat encetàvem la setmana amb la bona notícia que, per fi, hi havia una convocatòria oberta damunt la taula. Municipalistes per la República des de Baix (MxRddB), aquest espai plural que no té cap sigla perquè en té moltes, que trenca costures de partits, però alhora els cus per esdevenir xarxa, ha posat un taulell on coordinar-se davant els abusos de l’oligopoli elèctric, l'escalada de preus de la llum i el seu impacte directe en les economies familiars dels nostres veïns i veïnes, tot agreujat per un context de crisi econòmica.


Va ser a Badalona, al barri de Sant Roc, i el lloc esdevé, ja d'entrada, un missatge en si mateix. Perquè com a Font de la Pólvora de Girona i tants altres indrets del país, Sant Roc pateix sistemàticament talls de llum indecents que deixen desenes de famílies, hivern i estiu, sense subministrament. És un dels barris on més es fa visible l'abandonament de les companyies elèctriques pel que fa al manteniment de la xarxa, on la pobresa energètica hi ha provocat tràgics incendis, i on les mobilitzacions veïnals per denunciar aquest abús dels oligopolis i aquesta falta de resposta de les administracions són persistents i han transcendit als mitjans de comunicació. El barri esdevé missatge, també, perquè durant els tres anys que Badalona va tenir un govern de canvi i transformació, del 2015 al 2018, l’Ajuntament es va posar de part dels veïnats fent un pols a la companyia, Endesa, deixant de pagar les factures del consistori com a protesta, i obligant als magnats de la llum a seure a negociar comptadors socials o el cessament dels talls.

Els Ajuntaments tornen a ser la primera trinxera de la política de proximitat, la que defensa els ciutadans davant els poderosos, la que vetlla pel bé comú. Dimecres 22 l’exitosa trobada va ser un bullidor de propostes, que aviat seran accions conjuntes des del municipalisme republicà. Propostes per fer front a la pujada abusiva i constant del preu de la llum, posant en marxa mecanismes compartits per afrontar la seva afectació a la ciutadania i el teixit local, i per exigir a les respectives administracions públiques competents actuacions contundents. Només teixint aliances polítiques i socials, d’esquerres, republicanes, feministes i ecologistes aconseguirem fer front a la situació actual. Ara que els municipis han començat l’ofensiva per la vida des de baix, sumem-nos-hi, arreu.
Dolors Sabater i Mireia Boya
Més articles de l'autor
24/09/2021

La llum, des de baix

Participació