El Ripollès ja té «estrella»

La Guia Michelin concedeix aquesta distinció a la Fonda Xesc de Gombrèn

Arnau Urgell
26 de novembre del 2009
La Fonda Xesc de Gombrèn és el primer establiment del Ripollès distingit amb les prestigioses estrelles Michelin. En la presentació de la guia 2010 per a l'Estat espanyol i Portugal que es va celebrar la passada nit a Madrid es va fer pública aquesta distinció.

En el firmament gastronòmic català a banda de la Fonda Xesc també han estat reconeguts amb la primera estrella el Torreó de l'Indià, de Xerta (el Baix Ebre), el Bo.Tic, de Corçà (el Baix Empordà) i l'Enoteca de l'Hotel Arts, de Barcelona. Les Cols d'Olot i el Lasarte de Barcelona han aconseguit la segona estrella mentre que el Celler de can Roca la tercera. També tenen tres estrelles El Bulli, de Ferran Adrià, el Sant Pau, de Carme Ruscalleda, i Can Fabes, de Santi Santamaria.

Reconeixement a una trajectòria

“Ha estat un matí de telèfons” explica Francesc Rovira, cuiner de Fonda Xesc, en transcendir la primera estrella Michelin que “cau” al Ripollès. Rovira . L'alma mater de l'establiment gombrenès considera que l'estrella és “un reconeixement a una trajectòria” i,  com no podia ser d'altra manera, li ha fet “molta il·lusió”.

“Fa dos o tres any ens van nominar i al final no ens la van donar” per aquest motiu van optar per no pensar-hi excessivament i continuar la nostra feina “honestament”. “No ens ha tret la son però a partir d'ara mantenir-ho és una gran responsabilitat” admet Rovira. El principal canvi que preveu és un increment de reserves, especialment el primer any, pel “gran ressò mediàtic”.

La Fonda Xesc va arrencar l'any 1975 de la mà dels pares de Francesc Rovira. El primer xef amb estrella Michelin del Ripollès explica que a partir dels 90 es va introduir a la cuina de l'establiment familiar i durant un temps va coexistir l'estil més tradicional de la seva mare amb el seu. “A finals de la dècada passada vaig assumir les regnes d'una cuina que parteix de la tradició catalana però que beu també de les influències d'altres cultures gastronòmiques” explica Rovira.

- Reportatge sobre la Fonda Xesc al 9 Nou, juliol de 2006 (pdf)
- Totes les referències a Internet de la Fonda Xesc