El pont de la plaça del Mercat de Ribes té problemes estructurals

L'Ajuntament planteja un nou pont en dos o tres anys | De moment retira les bigues malmeses

Arnau Urgell
18 de novembre del 2009
Pont de la plaça del Mercat de Ribes
Pont de la plaça del Mercat de Ribes | Laia Deler

El pont sense barana. Foto: Laia Deler

El pont de la plaça del Mercat de Ribes està malalt. El virus no és recent sinó que com a mínim es remunta una dècada enrere segons l'alcalde, Marc Prat. Però la malaltia s'ha detectat en plena crisi, curiosament mentre s'executava una obra destinada a mitigar-la del Fons estatal d'inversió local (FEIL). Com a mesura provisional se substitueixen les bigues danyades -corresponen a 5 metres quadrats del cent que té la infraestructura- i es prohibirà l'accés de vehicles.

La solució definitiva és construir un nou pont
Els treballs que han començat aquest setmana són tant sols per solucionar la situació a curt termini. L'acció que visualment té més impacte és la retirada de la clàssica barana de pedra però en dos o tres anys el que caldrà treure és el pont sencer.

"S'ha convertit en una prioritat per Ribes” explica Prat. I el maldecap és doble, tant el fet de buscar finançament -prop de 300.000 euros- en temps de crisi per un projecte no previst com el propi disseny del pont. “Em preocupa més tirar endavant el projecte executiu” admet el batlle ribetà que és conscient que les negociacions amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) seran molt complicades en un poble inundable. L'alcalde ribetà veu la Llei de barris de 2010 com una possible oportunitat d'aconseguir finançament.


El pont s'haurà de substituir a mig termini. Foto: Laia Deler

Sorpresa en les obres d'arranjament de la Plaça
L'ampliació de la plaça del Mercat al sector del solar de la Caserna ha permès descobrir els problemes d'una infraestructura que probablement data de 1940. “En voler canviar les llambordes vam detectar que alguna cosa no anava bé” ha explicat Marc Prat. Posteriorment es va baixar a sota l'estructura i es va concloure que calia canviar les bigues de cinc metres quadrats.


Vista del Freser des del pont en obres. Foto: Laia Deler