Comença la vacunació de la grip A

Els grups de risc són pacients d'altres patologies, dones embarassades i personal d'emergències

Redacció
15 de novembre del 2009
La campanya de la vacunació de la grip A començarà el proper dilluns 16 de novembre. El Departament de Salut ha fet públic que finalment els grups de risc són les dones embarassades, els pacients amb altres patologies associades (veure llista) així com el personal sanitari, d'emergències i seguretat. Els centres de salut han començat aquest dimarts a rebre la vacuna.

El virus de la grip A ha desplaçat el de la grip estacional, que podria fer la seva entrada al desembre. De moment, no s’han produït casos de grip estacional. Fins ara, arreu del Principat nou persones han mort per grip A. Els casos greus han estat en el 84% associades a una pneumònia prèvia. Segons Salut després d'una incidència elevada en la mainada de 5 a 15 a les properes setmanes podria afectar més als adults, tal com passa habitualment amb la grip estacional.

Patologies per les quals es recomana la vacuna
Persones amb malaltia pulmonar crònica (inclosa displàsia bronco-pulmonar, fibrosi quística i asma moderat-greu persistent).
Persones amb malaltia cardiovascular crònica (exclosa la hipertensió).
Persones amb diabetis mellitus tipus I i tipus II amb tractament farmacològic.
Persones amb insuficiència renal moderada-greu, pacients en diàlisi.
Persones amb hemoglobinopaties i anèmies moderades-greus.
Persones amb asplènia (falta de la melsa).
Persones amb malaltia hepàtica crònica avançada (hepatitis crònica, cirrosi hepàtica).
Persones amb malalties neuromusculars greus (esclerosi múltiple, altres).
Persones amb immunosupressió (inclosa l'originada per la infecció pel VIH o per fàrmacs o en els receptors de transplantaments).
Persones amb obesitat mòrbida (índex de massa corporal igual o superior a 40).
Menors de 18 anys que reben tractament continuat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye.