Els periodistes responen als alcaldes: «Sembla que voleu amagar coses»

Redacció
28 d'octubre del 2009
consell d'alcaldes
consell d'alcaldes | Adrià Costa

Fins ara els periodistes (al fons) podien assistir al Consell d'Alcaldes. Foto: Adrià Costa

Tots els periodistes que treballen als mitjans que cobreixen el Ripollès han emès una nota conjunta per mostrar la “sorpresa” i la “indignació” per la decisió de no permetre l’accés al Consell d’Alcaldes.  Amb una interpel·lació directa als alcaldes i alcaldesses que han votat tancar la porta a la premsa els hi recorden que no fan un mal favor als professionals de la informació sinó a la població i “especialment a si mateixos”. “Doneu a ulls de tothom la sensació que voleu amagar coses” afirmen els periodistes.

Carta oberta adreçada al Consell Comarcal, els alcaldes i alcaldesses del Ripollès i al conjunt de la societat ripollesa

Els sotasignants, periodistes que exerceixen la seva tasca al Ripollès, hem rebut aquest dimarts amb sorpresa i indignació la decisió de no permetre l'accés dels mitjans de comunicació als plenaris del Consell d'Alcaldes. Una prohibició que arriba després d'una votació secreta i que revoca la realitzada al passat mandat.

Des de la constitució d'aquest organisme que reuneix als 19 alcaldes i alcaldesses del Ripollès els diversos periodistes que cobreixen la informació de la comarca n'hem cobert amb regularitat les seves sessions. Era una bona oportunitat, sens dubte, per reflectir les problemàtiques dels diversos municipis, especialment els més petits que tenen més dificultats per aparèixer els mitjans.

Tanmateix, i quan es parla més que mai de transparència i participació en la gestió de les institucions, fem un pas enrere. A mig mandat es decideix que la presència de periodistes pot limitar un debat “obert” i la possibilitat “d'expressar més lliurament” les opinions.

Segurament aquells que han votat per tancar la porta als mitjans creuen que fan un mal favor als professionals de la informació. No massa. Cadascun dels professionals té les seves fonts i el compromís d'informar del què passa a la comarca, per petits que siguin els pobles i per opaques que siguin les seves institucions. Fan un flac favor a la població -que és qui té dret a estar informada- i especialment a si mateixos, ja que donen a ulls de tothom la sensació que volen amagar coses.

Els sotasignants esperem que en els propers dies es revoqui la decisió i es permeti el dret d'informar lliurement sobre el contingut del Consell d'Alcaldes. Volem que es mantingui el model Ripollès -que compartia fins ara amb Osona- i que era considerat un exemple de transparència a la resta de les comarques gironines.

Jordi Casas, Ruth Espuny, Albert Güell, Lídia Traveria, Jordi Remolins, Marc Riera, Joan Sarria, Arnau Urgell i Xavier Valeri