Recuperaran pastures al pla d'Anyella a partir d'una crema controlada

Serà la segona crema dels GRAF a la comarca | L'acció, coordinada amb el CEINR, millorarà l'hàbitat de la perdiu xerra

Arnau Urgell
20 d'octubre del 2009
Bombers GRAF
Bombers GRAF | ACN

Els GRAF són especialistes en la utilització del foc com a eina de prevenció d'incendis. Foto: Arxiu ACN

El proper desembre s'ha previst una crema controlada a la zona del pla d'Anyella, al terme municipal de Toses. L'acció, a càrrec dels bombers GRAF (Grup de Recolzament d'Actuacions
Forestals) pretén recuperar 25 hectàrees de pastures en aquest espai ramader. L'acció té altres objectius com la disminució del risc d'incendi i la millora dels hàbitats de la perdiu xerra.

Triple objectiu
L'abandonament de la gestió silvícola i la disminució de l'activitat agroramadera ha provocat un increment generalitzat de la superfície forestal. Això ha provocat que, poc a poc, els boscos es “mengin” zones que anteriorment s'havien dedicat a conreus i pastures. Aquest fet no només suposa un problema per la mateixa activitat ramadera sinó especialment un increment del risc d'incendi forestal ja que la continuïtat de bosc pot afavorir que un petit conat es converteixi en un gran foc.

En aquest sentit una de les activitats desenvolupades els darrers anys és la recuperació de pastures a partir de cremes controlades. Els bombers GRAF -una secció d'elit del cos- són els especialistes en la utilització del foc tant en la lluita contra incendis com en la seva prevenció. Al Ripollès ja van fer una primera actuació l'any 2006 també al terme de Toses. En aquella ocasió es van recuperar 60 hectàrees de pastures a la muntanya de Dòrria.

La presència dels GRAF és fruit d'una sol·licitud del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR). “Primer hem fet una tasca d'anàlisi de les zones on es produeix una excessiva continuïtat forestal i el risc d'incendi pot ser superior” explica el seu gerent Esteve Pous. Tot plegat, òbviament, amb el vist-i-plau del propietari dels terrenys que veu amb bons ulls recuperar part de les pastures “perdudes de forma natural”.

“Serà una actuació pionera” explica Pous. I és que al doble objectiu de recuperar pastures i reduir el risc d'incendis s'hi suma un tercer de gestió d'hàbitats. Al pla d'Anyella hi ha la presència de la perdiu xerra. “Requereix tant zona de pastures per alimentar-se com petites illes de matolls per reproduir-se”.

Aquest fe suposarà que l'actuació, en una àrea de matollar i amb un 10% de superfície arbrada- hagi de deixar petites zones sense cremar. “És un repte pels bombers” afegeix el gerent del CEINR. “Per ells no deixa de ser un entrenament i una oportunitat per formar als nous membres del cos” recorda.

Estudis i eines de gestió
Pel CEINR l'actuació del pla d'Anyella és una mostra de la seva voluntat de transformar els estudis en actuacions de gestió concretes. En aquest cas, a més, permet combinar dos factors clau com són risc d'incendis i biodiversitat. A més, cal tenir en compte, que diversos estudis han demostrat que els índexs de biodiversitat augmenten en paisatges de mosaic -on es combinen zones forestals i de pastura- que no pas en grans àrees contínues de boscos.