El preu del poltre indigna als eugassers

Redacció
13 d'octubre del 2009
Tria de Mulats d'Espinavell
Tria de Mulats d'Espinavell | Adrià Costa

El preu del poltre continua baixant. Foto: Adrià Costa

La Tria dels Mulats d'Espinavell 2009 ha estat marcada per dues de les amenaces al sector: la nova normativa per identificar el bestiar equí i la baixada imparable del preu del poltre. Enguany s'han pagat entre 250 i 300 euros per cap de bestiar i en pocs casos s'ha arribat als 350 euros. “Un desastre” resumeix entre indignat i resignat Joan Moret, president de l'Associació de Criadors d'Eugues del Ripollès. Tot i això un any més milers de persones s'han concentrat a les Planes d'Espinavell per rebre els tres-cents caps de bestiar que han passat l'estiu a Rojà (el Conflent).

L'altra gran polèmica és la normativa europea que obliga a identificar amb un xip i un passaport de 13 pàgines tots els caps de bestiar equí. Després d'amenaçar en no baixar els animals, els ramaders han posat una pancarta per advertir al Departament d'Agricultura que “no són cavalls de polo, sinó de carn”. Sembla que l'apel·lació no ha fet massa gràcia a Rosa Cubel, directora general d'Agricultura i Ramaderia, que ha advertit als eugasser que els “culpables” eren a Europa i no pas al Govern.

En declaracions a TV3, Cubel ha manifestat el compromís del seu Departament en adaptar la normativa al sector de la carn. Segons Joan Moret els han emplaçat a una reunió abans que finalitzi l'any. I sobre si hi haurà Tria de Mulats l'any vinent, el ramader ha afirmat que si els preus baixen gaire més no hi haurà res a vendre.


Joan Moret escolta Rosa Cubel, directora general d'Agricultura i Ramaderia. Foto: Adrià Costa

Can Freixa, guanya el concurs per tercer any consecutiu

L'explotació del veïnat de Grells (Molló) de can Freixa s'ha endut per tercer any consecutiu el premi al millor lot complet. A banda d'Àngel Freixa el gran triomfador ha estat Joan Moret de la Illa (Llanars) amb els primers premis de parella i pollí. Per segon any seguit la pollina que se sorteja ha anat a parar a Olot.

Millor lot

Primer premi: Can Freixa (Grells, Molló)
Segon premi: Can Gascó (Fabert, Molló)
Tercer premi: Can Illa (Molló)

Altres premis
Parella: La Illa (Llanars)
Semental: Can Freixa (Grells, Molló)
Segon any: El Carol (Molló)
Pollí: La Illa (Llanars)

- Galeria de fotos 2009 (Adrià Costa)
- Galeria de fotos de la Tria de Mulats 2008 (Adrià Costa)
- Can Freixa, guanyadora del millor lot de l'edició 2008
- Més de 300 caps de bestiar a l'edició 2008
- Especial fires ramaderes i de tardor 2008