«Més que un cinema»

Redacció
12 d'octubre del 2009
Cinema Catalunya
Cinema Catalunya | Arnau Urgell

Eugeni Casals i la seva dona Remei flanquejats per Marc Prat i Enric Pérez. Foto: Arnau Urgell

Es va anunciar com un “acte institucional” però a Ribes pràcticament tothom sabia que la tarda de dissabte serviria per homenatjar l'Eugeni Casals, el propietari del cinema Catalunya. Casals -el “tiet Eugeni” tal com el va anomenar l'alcalde de Ribes, Marc Prat- ha dedicat la seva vida a una sala de cinema que ha estat a punt de tancar. L'esforç conjunt de l'Associació d'Amics del Cinema de la Vall de Ribes que s'ha encarregat de la gestió de la sala i del consistori ribetà que n'ha assumit el lloguer ha permès evitar-ho. I és que tal i com va aparèixer en un documental d'homenatge a Casals, el Catalunya és “més que un cinema”.

Un acte emotiu i dos homenatges
L'acte de dissabte havia de servir a priori per reafirmar el compromís de les institucions amb el Cinema Catalunya i per passar revista de la campanya per “salvar-lo”. Tanmateix amagava un acte molt emotiu amb dos homenatges. Per una banda el del propietari del local, Eugeni Casals, que hi va començar a treballar amb tan sols 14 anys. Per una altra a Carme Barceló, primera presidenta de l'Associació Amics del Cinema, i a qui se li va entregar el carnet 0 de l'associació i se la va anomenar “presidenta honorífica”.

L'alcalde de Ribes, Marc Prat. va explicar que sempre “s'ha sentit molt privilegiat” per ser el nebot del propietari del Cinema Catalunya. “De petit em preguntava què passaria quan el tiet Eugeni es jubilés, però no m'imaginava forma part de la solució des de l'Ajuntament” va afegir. Va considerar que una situació com la del possible tancament requeria una “solució imaginativa” com l'assolida tot i que va advertir que encara hi havia “molt camí per recórrer”.

El president dels Amics del Cinema, Joaquim Roqué, va explicar que la campanya és tot un èxit i ja han assolit la xifra de 170 socis. Així mateix les dades de l'estiu conviden a l'optimisme, 1.732 persones en 31 sessions -el 40% més que el 2008- tot i que també va admetre que fa pocs dies es va can celar un passi ja que no hi ha cap espectador. “És per aguantar a la resta de l'any que ens calen més socis” va afegir. També va demanar al president del Consell Comarcal Enric Pérez -present a l'acte- un recolzament des de la institució.

- Galeria de fotos de l'acte central de la campanya Salvem el Cine (Arnau Urgell)