Mor el bisbe emèrit d'Urgell, Joan Martí Alanis

Les parròquies de la Vall de Ribes formen part del bisbat d'Urgell

Redacció
11 d'octubre del 2009
Joan Martí Alanis
Joan Martí Alanis | ACN

El bisbe Alanis, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN

Aquest diumenge al matí ha mort a 81 anys Joan Martí Alanis, que va ser bisbe d'Urgell de l'any 1971 al 2003. Actualment tenia el càrrec d'arquebisbe-bisbe Emèrit d'Urgell. Dimecres se celebraran els funerals a la catedral de Santa Maria. Cal recordar que les parròquies de la Vall de Ribes formen part del bisbat d'Urgell.

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha expressat el condol oficial de la Generalitat per la mort de Joan Martí Alanis. Carod ha subratllat la seva "solidesa de la dimensió intel·lectual", així com la seva "valuosíssima" contribució a crear les condicions adequades perquè Andorra, d'on era copríncep, fes el pas a la modernitat institucional, amb l'aprovació de la seva constitució.

La capella ardent de Joan Martí Alanis s'instal·larà dimarts a la tarda al Palau episcopal de la Seu d'Urgell i dimecres se celebraran els funerals a la catedral de Santa Maria. El conseller de Governació, Jordi Ausas, i la directora general d'Afers Religiosos assistiran al funeral en nom del Govern.

Joan Marti i Alanis, nascut el 29 de novembre del 1928 al Milà (Alt Camp), ha mort aquest mati a l'Hospital de l'Esperança a Barcelona. La missa exequial i l'enterrament seran a la Catedral de Santa Maria d'Urgell el pròxim dimecres,14 d'octubre, a dos quarts de dotze del migdia. Serà presidida pel bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives i Sicília.

La capella ardent és previst que quedi instal·lada al Saló del Tron de Palau Episcopal de la Seu d'Urgell dimarts a la tarda a partir de dos quarts de cinc i fins a les deu del vespre. Serà oberta al públic en general.

Joan Marti i Alanis va ser nomenat bisbe d'Urgell el 25 de novembre del 1970 i va prendre possessió del càrrec el 30 de gener de 1971. El 17 de març del 1971 va prestar jurament com a copríncep d'Andorra davant del Consell General de les Valls. El 12 de maig del 2003 el sant Pare Joan Pau II va acceptar la seva renúncia al govern pastoral de la diòcesi.

En el seu mandat com a bisbe i copríncep ha impulsat la redacció de la Constitució andorrana, que va rubricar l'any 1993 després de ser aprovada en referèndum pel poble andorrà, i ha estat sempre un "persistent defensor de la existència i de la independència d'Andorra com a Estat", tal i com l'hi va reconèixer el Síndic en l'acte de la signatura de la Carta Magna al Palau Episcopal el 29 d'abril del 1993.

La Santa Seu, reconeixent el seu zel acurat en l'acompliment del seu ministeri episcopal, li va atorgar el títol o dignitat d'arquebisbe ad personam, el 25 de juny del 2001, en la mateixa data en la que monsenyor Joan Enric Vives i Sicília va ser nomenat bisbe coadjutor d'Urgell, amb dret a successió.

- Nota de premsa del Bisbat d'Urgell