El Pare Coll esdevé el primer sant del Ripollès

La pluja ha obligat a celebrar la cerimònia a l'interior de la Basílica del Vaticà | S'hi han congregat 30.000 peregrins

Redacció
11 d'octubre del 2009
Pare Coll
Pare Coll
El papa Benet XVI ha proclamat aquest diumenge al Vaticà cinc nous sants, entre els quals el gombrenès Francesc Coll i Guitart (1812-1875), el primer català que santifica en el seu pontificat. Esdevé el mateix temps el primer sant d'origen ripollès.

La proclamació s'ha produït a la basílica de Sant Pere del Vaticà a dos quarts d'onze tocats durant una missa solemne a la qual hi han assistit 244 bisbes d'arreu del món entre els quals el de Vic, Romà Casanovas.

La cerimònia estava prevista a la plaça de Sant Pere, però a causa del mal temps s'ha traslladat a l'interior de la basílica. Entre el temple i el recinte s'han congregat més de 30.000 persones per assistir a les canonitzacions.

Francesc Coll, nascut a Gombrèn i mort a Vic, va ser un sacerdot de l'Ordre dels Frares Predicadors (dominics), missioner i fundador de la Congregació de les Dominiques de la Anunciació de la Beata Verge Maria. Va ser beatificat per Joan Pau II el 29 d'abril del 1979.

La delegació catalana ha estat encapçalada pel vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira i destacava la presència dels alcaldes de Gombrèn i Vic, Eudald Picas i Josep Maria Vila d'Abadal.

Vida de Francesc Coll

El Pare Coll era el desè i últim fill d'un cardador de llana. De ben jove es va dedicar a la formació d'infants i a la formació sacerdotal al Seminari de Vic, on va entrar amb només onze anys. El 1830, entra a l'Ordre de Predicadors en el convent de Girona. El nou sant va rebre el 1836 el presbiteri amb el "títol de pobresa". Va passar quaranta anys predicant arreu de Catalunya i el 1850 va ser nomenat director de l'ordre seglar dominicana. Va impulsar un projecte de formació cristiana de les joves en els llocs més pobres i, d'aquesta manera, va impulsar la congregació de Germanes Dominiques de l'Anunciata el 1856.

Després de fundar els primers centres a Catalunya, la congregació va treballar en zones mineres d'Astúries i pobles de Castella i la Manxa. La primera comunitat fora de l'estat espanyol va ser a l'Argentina i posteriorment s'inicia l'expansió de l'acció missionera per Amèrica Central, Perú, Xile, França, Roma, Suïssa, Àfrica i Filipines.

Crònica i talls de veu a Ràdio Vaticana en espanyol
- Totes les referències a Internet de la santificació del Pare Coll