Montilla: «Les obres de la C-17 mostren que el Govern resol deutes històrics»

Redacció
10 d'octubre del 2009
José Montilla visita el desdoblament de la C-17 a Montesquiu
José Montilla visita el desdoblament de la C-17 a Montesquiu | Adrià Costa



El president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat aquest divendres que la setmana vinent es signarà el Pacte nacional d'Infraestructures (PNI). Tot i la falta d'acord amb grups com CiU i el PP el president català considera que la signatura s'ha de fer per “respecte” als agents que hi han treballat i que hi donen el seu suport. Tot i mostrar el seu respecte per la negativa d'alguns grups, Montilla diu que aquests “s'enganyen i s'equivoquen” perquè en el seu posicionament hi ha una discrepància “més tàctica” que “veritable”. El president ho ha dit a Montesquiu on ha visitat les obres de desdoblament de la carretera C-17. Aquesta via estarà desdoblada fins a Ripoll l'any 2011.

Per Montilla el PNI suposa posar “nom, projectes i terminis a la transformació del país”. Pel president, aquest nou pacte, tot i que se signarà sense la complicitat de la totalitat dels agents, ha de suposar una posada al dia de les infraestructures, especialment per la reactivació econòmica. El president català considera que el país no pot guanyar el lloc que li correspon durant el segle XXI amb “infraestructures del segle XIX”.

Segons ha anunciat Montilla, el pla de ha de suposar una inversió de 100.000 milions d'euros. Ha posat com a exemple de la voluntat de construir el país el fet d'haver pogut anar negociant i acordant els pactes nacionals de Recerca, Educació, Immigració i Habitatge al que ara se li haurà de sumar el d'Infraestructures.

El president català ha dit davant del nou túnel de Ginestet, al desdoblament de la C-17 entre Vic i Ripoll, que el desdoblament d'aquest eix viari és “una prova més” de que el govern està assumint “deutes històrics” amb matèria d'infraestructures. Per Montilla, s'han començat a donar respostes a “reivindicacions de fa molt anys”. Entre aquestes ha citat l'aeroport de Lleida-Alguaire que entrarà en funcionament a finals d'any, l'entrada en servei de l'Eix Vic-Olot del que es va revisar el projecte per millorar el respecte a l'entorn natural o el desdoblament de l'Eix Transversal, un projecte que “ben aviat agafarà velocitat de creuer”. Aquestes obres volen, segons Montilla, enfortir Catalunya i afavorir l'equilibri territorial.

El 2011 la C-17 desdoblada fins a Ripoll
Montilla ha visitat les obres acompanyat per alcaldes i el secretari de Mobilitat, Manel Nadal. Nadal ha explicat al president de la Generalitat que el 2011 es preveu que el desdoblament pugui està completat fins a Ripoll. Inicialment es preveu que el proper 2010 s'acabin les obres que s'estan executant actualment des d'Orís, on va acabar el primer tram del desdoblament, i fins a Montesquiu. Actualment s'ha fet el moviment de terres del 80% del terreny afectat fins a Ripoll.

Els treballs que s'executen mitjançant una concessió d'obra pública tenen una inversió de 312 milions d'euros. Les obres del desdoblament de la C-17 es van iniciar l'octubre del 2006 i tenen una longitud de 25,3 quilòmetres.

-Més informació sobre el Pacte d’Infraestructures

Galeries de fotos del desdoblament de la C-17

- Visita de Jose Montilla a Montesquiu
- Visita de Joaquim Nadal a Sant Quirze de Besora
- Inici de les obres a Orís