L'amenaça de suspensió va planar sobre la Tria de Mulats d'Espinavell

Redacció
09 d'octubre del 2009
Tria dels Mulats 2008
Tria dels Mulats 2008 | Adrià Costa

La baixada d'eugues i poltres és espectacular. Foto: Adrià Costa

La Tria dels Mulats d'Espinavell 2009 va penjar d'un fil. El passat divendres els eugassers es van plantar però l'alcalde de Molló, Lluís Pairó, els va convèncer per tal de tirar endavant la fira ramadera més multitudinària de la comarca. Tot plegat per l'entrada en vigor d'una normativa europea que obliga a posar un xip a tots els animals de peu rodó -família on s'hi inclouen eugues i poltres- i l'expedició d'un passaport de 13 pàgines. La normativa, pensada en clau d'esbarjo i no ramadera, podria suposar un cost de fins a 60 euros per poltre, un 20% del seu preu de venda.

El president de l'Associació de Criadors d'Eugues del Ripollès, el llanarenc Joan Moret, explica que finalment la Tria dels Mulats d'enguany es realitzarà amb normalitat. “Hagués estat bé, amb tots els mitjans de comunicació, baixar sense eugues” explica, però lamenta que finalment més enllà d'alguna pancarta no es faci cap gran acció de protesta contra una situació que pot esdevenir insostenible. Joan Moret recorda que els poltres els venen entre 300 i 400 euros mentre que fa tres dècades enrere el preu superava els 500 euros.

La normativa europea obliga des de l'1 de juliol que tots els animals de peu rodó tinguin el xip i el passaport. Mentre que en el cas de les vaques els mateixos ramaders els hi posen una arracada -amb un preu de 80 cèntims- en els poltres posar el xip i el passaport té un cost de 60 euros i ho han de fer els veterinaris. “És una normativa per la gent que té el cavall com a hobby” explica Moret. I és que en alguns casos entre posar el xip als poltres i sacrificar-los poden posar escasses 24 hores. "Ningú ha explicat a Europa que també hi ha cavalls de carn" lamenta.

El president dels eugassers considera que la solució és reduir el passaport a un petit document i permetre que els mateixos ramaders posin els xips. Després de les fires de tardor la Federació Catalana del Cavall Pirinenc farà una reunió per decidir com afronten el problema.


L'any passat van participar a la Tria dels Mulats 300 caps de bestiar. Foto: Adrià Costa

Sense esmorzar

Enguany el bestiar arribarà abans a Espinavell, cap a les 10 del matí. I és que s'ha suspès l'esmorzar a mitja baixada dels mulats. Joan Moret considera que no tenia sentit que per tal que els polítics esmorzessin fos una de les fires que comencés més tard.


Enguany no hi haurà esmorzar a mitja baixada. Foto: Adrià Costa

Fotos i notícies 2008

- Galeria de fotos de la Tria de Mulats 2008 (Adrià Costa)
- Can Freixa, guanyadora del millor lot de l'edició 2008
- Més de 300 caps de bestiar a l'edició 2008
- Especial fires ramaderes i de tardor 2008