Catalunya entra en fase d'epidèmia per grip nova

Es confirma la “benignitat” de la malaltia

ACN
08 d'octubre del 2009
Google Flu Trends
Google Flu Trends | Google



La consellera de Salut, Marina Geli, ha avançat que Catalunya es troba en fase de “difusió epidèmica” per grip nova ja que s'ha superat la taxa d'incidència de 100 casos per cada 100.000 habitants. Tot i així la consellera ha afirmat que “no vol dir gravetat” i ha dit que els casos han incrementat com era “normal”. En aquest sentit, Geli ha explicat que aquesta situació era “previsible” i l'ha atribuït a “la tornada dels nens a l'escola, a una major activitat econòmica i als canvis de temperatura, que influeixen en els virus”.

La consellera ha destacat que “en pocs casos és una malaltia greu, que hi ha poques persones que necessitin un tractament antibiòtic i que moltes menys són les que requereixen hospitalització”. Geli ha explicat que s'ha entrat en una fase epidèmica “més per concepte dels virus circulants”.

Geli ha remarcat que, en el cas dels nens, la situació és la mateixa respecte de l'octubre de l'any passat mentre que en els adults s'ha donat un increment del 8% d'activitat a causa de la grip nova.

La consellera ha explicat que el dia 22 d'octubre se celebrarà el Consell Interterritorial a Madrid on es decidirà quan s'inicia la vacunació de la grip nova i per a quins grups de població està indicada, “que seran els mateixos que la grip estacional”, ha dit Geli.

Geli també s'ha referit a la vacunació de la grip estacional i ha destacat que no hi hagut “cap allau” en la demanda i que el procés, que s'acabarà a finals d'octubre, s'ha fet “amb tota normalitat.

Google presenta una eina de seguiment de la grip

Al mateix dia de l'anunci de la fase epidèmica al Principat, Google ha presentat a l'Estat espanyol una eina que segueix en temps real l'evolució de la grip, Google Flu Trends. Aquest dijous l'eina informa que la incidència de la grip a l'Estat és 'baixa'.

Google explica que certs termes de cerca solen ser molt habituals cada any durant la temporada de la grip. En crear un model basat en patrons de cerca històrics i comparar-los amb dades públiques ofertes pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties, Google Flu Trends pot calcular el nivell d'activitat gripal en un moment determinat.

Mentre que amb els mètodes habituals de seguiment de la grip, com per exemple les enquestes fetes a metges i pacients el resultat de les quals poden tardar una o dues setmanes en sortir, les cerques de Google permeten reflectir de manera immediata i  precisa la incidència de la grip en un lloc concret.

No obstant això, l'eina no diferencia entre la grip nova i la grip estacional i a l'Estat espanyol tampoc permet seguir l'evolució per comunitats autònomes. A l'Estat francès, en canvi es pot regionalitzar perquè les adreces IP s'assignen per regions. En el cas espanyol, s'assignen de manera aleatòria, fet que impossibilita saber a quina comunitat pertany un client que fa una cerca a Google.

Segons Google, l'eina es va posar en marxa fa dos anys als Estats Units i s'ha avançat en dues setmanes a les dades oficials. L'eina no pot oferir dades sobre els països de l'Àfrica o de l'Amèrica del Sud perquè l'accés en aquestes regions és encara molt limitat i no hi ha suficients usuaris que utilitzin la xarxa per consultar els seus símptomes.

- Comunicat del Departament de Salut
- Funcionament de Google Flu Trends