Planoles ja té tota l'estella preparada per alimentar la caldera de biomassa

Prové de fusta de baixa qualitat i restes de les ventades hivernals

Redacció
08 d'octubre del 2009
Estella de la caldera de Planoles
Estella de la caldera de Planoles | Arnau Urgell

La trituradora ha convertit la llenya en estella. Foto: Arnau Urgell

Aquest dimecres una trituradora ha estellat 120 tones de llenya per garantir el subministrament a la primera caldera de biomassa pública instal·lada a Planoles. La fusta procedeix de boscos comunals i es tracta de llenya de baixa qualitat que, sense la sortida de la biomassa, hagués quedat a terra. La caldera servirà per escalfar el Casino, les sales polivalents i l'escola del municipi.

El gerent del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), Esteve Pous, afirma que caldran unes 80 tones de llenya per tot l'hivern. D'aquesta manera amb la trituració de 120 tones -que han donat uns 350 metres cúbics d'estella- n'hi haurà prou i de sobres per la primera temporada de funcionament de la caldera. Tal i com ha assenyalat l'alcaldessa de Planoles, Eva Salmerón,  només hi manquen les connexions ja que s'ha finalitzat l'obra civil, la caldera ja està instal·lada i la llenya triturada.

Fusta de baixa qualitat
Bona part de la llenya, unes 100 tones, provenen d'una aclarida del collet de les Barraques. Es tracta de fusta de poca qualitat que es tala per afavorir el creixement dels altres arbres. Sense la sortida de la biomassa, aquesta fusta hagués quedat al sotabosc. La resta de 20 tones són restes de les ventades del passat mes de gener i que van afectar entre 10.000 i 15.000 arbres a la Vall de Ribes, especialment als termes de Campelles i Planoles.

Pous ha considerat que el desenvolupament de la biomassa com a font d'energia al Ripollès ha de passar en una primera fase per la instal·lació de calderes en instal·lacions municipals com centres cívics i escoles. Posteriorment, explica que pot servir per grans equipaments com piscines i poliesportius. Cal recordar que a banda de Planoles, Vallfogona també en tindrà una.

El president del CEINR, Lluís Rodríguez, ha destacat que es tracta d'una font energètica rendible i neta i que suposa aprofitar un recurs natural propi al mateix temps que es redueix el risc d'incendi. Rodríguez admet que “costarà” que alguns ajuntaments hi apostin però es mostra segur que finalment “s'animaran”. Per fer-ho ha recordat que l'estalvi anual en calefacció -més enllà de la instal·lació de la caldera, que malgrat que és més cara compta amb un 50% de subvenció de l'ICAEN- se situa en un 50%.

- Recull de notícies: la biomassa al Ripollès


Eva Salmerón, Lluís Rodríguez i Esteve Pous amb la pila d'estella. Foto: Arnau Urgell