Eudald Carbonell: «Sense una evolució responsable, serà molt difícil que la nostra espècie acabi bé»

L'antropòleg ribetà va rebre dissabte el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica

Redacció
05 d'octubre del 2009
Eudald Carbonell
Eudald Carbonell | Jordi Mestre/IPHES

Eudald Carbonell en rebre el premi a Lleida. Foto: Jordi Mestre/IPHES

El paleontòleg i antropòleg de Ribes de Freser, Eudald Carbonell, va dedicar a la "consciència crítica d’espècie" el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica que va rebre dissabte a Lleida. Carbonell formava part de la nòmina de 16 premis nacionals de Cultura i que es van entregar  a l’Auditori Enric Granados de Lleida amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla.

En la seva breu intervenció, Eudald Carbonell va puntualitzar que s’adreçava a la seva espècie i això volia dir: “adreçar-me a la meva família, als meus amics i amigues i, sobretot, a totes les persones, femelles i mascles, que són anònimes i que fan que el món funcioni. A tots ells els vull advertir que sense una evolució responsable, sense un progrés conscient, sense integrar la diversitat, serà molt difícil que la nostra espècie acabi bé el segle XXI”.

Per aquest motiu, el director de l’IPHES va manifestar: “m’agradaria molt que aquesta nit sortíssim tots d’aquí tenint clar que cal convertir coneixement en pensament i pensar que si no pensem críticament, en el futur les coses poden anar molt pitjor. Així doncs, per la consciència crítica d’espècie volia dedicar aquest guardó”.

En el marc d'aquest concepte, Eudald Carbonell considera la possibilitat que l’Homo sapiens -com a conseqüència del progrés conscient i de l’evolució responsable- estableixi unes relacions socials i de producció basades en el coneixement científic i social, susceptibles de ser pensades de forma planetària per tots els espècimens humans. Aquesta visió, en el futur, ha de substituir l’atzar per la lògica en els processos d’adaptació de la humanitat. D’aquesta manera, la diversitat podrà ser integrada sense perdre informació espai temporal. Això implica sotmetre les diferències entre les cultures humanes a la crítica social específica amb la finalitat de fusionar les seves estructures bàsiques en una nova complexitat dinàmica conscient.

Per evolució responsable entén el fet de conèixer, pensar i actuar sobre les bases objectivades pel coneixement de les lleis naturals que ens porten a l’autosaber sobre les nostres maneres d’organitzar-nos socialment.

Finalment, el concepte de progrés conscient parteix del fet que la nostra espècie ha de continuar progressant i/o desenvolupant-se. L’augment de la consciència social, gràcies al coneixement, ens permet disposar d’uns paràmetres analítics per poder abordar amb lògica les nostres interaccions futures.

A Eudald Carbonell li han concedit el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica per la seva aportació subtil i reflexiva a la interpretació dels orígens de l'espècie humana, la creació d'un sistema d'anàlisi de la tecnologia prehistòrica i el reconeixement de l'antic poblament de la Península Ibèrica a la Serra d'Atapuerca (Burgos), on ha desenvolupat un programa d'investigació transdisciplinar.

Tots els premiats amb el president Montilla i el conseller Tresserras. Foto: Jordi Mestre/IPHES