Cap de setmana boletaire

Redacció
21 de setembre del 2009
Mercat del Bolet del Ripollès
Mercat del Bolet del Ripollès | Arnau Urgell


La temporada de bolets ja ha començat oficialment al Ripollès. El tret d'inici el van donar la XVII Festa del Bolet de Setcases i el primer dia del Mercat del Bolet del Ripollès, situat al veïnat de cal Déu de Ripoll. Tot i la pluja d'aquests darrers dies -que han deslluït la mateixa festa de Setcases- ambdues activitats han arribat encara massa d'hora per tenir collites abundoses. Segurament els propers dies la situació es capgirarà com un mitjó.

A Ripoll, quaranta quilos de bolets frescos

El primer dissabte de Mercat del Bolet a Ripoll s'hi van servir una quarantena de quilos de bolets. Es tractava de rovellons, rossinyols, peus de rata, llenega negra, ceps, camagrocs, moixernons i crestes de gall. Aquests darrers, menys coneguts, tenen un aspecte gelatinós i es poden consumir crus. A més a més dels bolets frescos, també hi havia tòfona i bolets per aperitiu en conserva. A la resta de parades s'hi podien trobar carquinyolis, embotits, formatges i, per primera vegada, productes del jardí botànic de Gombrèn com melmelades o herbes remeieres.

Consells preventius
Més enllà de les quantitats de bolets, en els dos darrers anys el Ripollès destaca pel nombre de rescats de caçadors d'aquests preuats fongs. La comarca ocupa el lideratge en una classificació de dubtós honor. Per intentar evitar-ho o mitigar-ho al màxim -especialment en un context on es començarà a cobrar els rescats que es considerin no justificats- el voluntariat de Protecció Civil de Ripoll ha publicat per dotzena temporada consecutiva uns consells preventius per evitar al màxim les incidències dels boletaires.

En aquest sentit adverteixen que fins i tot el millor i més expert boletaire pot patir un desmai, una relliscada de mala fortuna... Com més acotada estigui la posició de la persona que és el bosc, més fàcil pot ser localitzar-lo en una situació d'urgència. Un pasquí recull els consells i els repartiran en punts que freqüenten els boletaires i muntanyencs.

Consells

No sortiu sols al bosc
Deixeu dit cap a on anireu
Vestiu roba de colors vius
Porteu rellotge; compte que el dia s'escurça!
Vigileu amb les relliscades
Compte amb les tempestes i la boira
Si es fa fosc o hi ha boira, quedeu-vos quiets
Sapigueu sempre on sou; no perdeu l'orientació
Porteu el telèfon mòbil i bateria carregada.
En cas de necessitat telefoneu al 112