Torna «l'alegria» a les aules

Redacció
14 de setembre del 2009
Aula inici curs
Aula inici curs | Ribes de Freser


Aquest dilluns ha començat un nou curs escolar. Un curs marcat per l'arribada del denominat llibre digital a les aules d'ESO -al Ripollès només a una classe del SES Joan Triadú de Ribes-, pel desplegament de la controvertida Llei d'educació i per l'amenaça de la grip nova. Globalment la població escolar és d'uns 2.800 alumnes tot i que els de Sant Joan de les Abadesses s'estalvien els dos primers dies per la celebració de la Festa Major.

A Ribes, pioners
Un bon punt per palpar l'ambient de la rentrée era el SES Joan Triadú de Ribes. En un dels seus cursos, concretament a segon d'ESO, ja està tot preparat per tal que els ordinadors portàtils substitueixin els llibres. La pissarra digital, l'ADSL i les antenes wi-fi estan instal·lades però, tal i com explica la directora del centre Maria Parramon, només manquen els portàtils que arribaran a finals de setmana.

El centre de secundària ribetà serà l'únic del Ripollès que introduirà el denominat llibre digital. “De fet és un llibre” explica Parramon que considera molt positiva la seva introducció per la facilitat en mostrar esquemes i imatges. “Només canviarà la cantarella de traieu els llibres per connecteu els ordinadors” afirma irònicament i recorda que “més val una imatge que cent paraules”. L'institut de Ribes serà pioner ja que només en un altre centre de la demarcació la substitució dels llibres serà total.

Parramon, malgrat no entrar en el debat sobre el copagament dels ordinadors, ha explicat que al centre amb un programa de reutilització de llibres cada any han de pagar 100 euros. "Això multiplicat pels tres anys que faran servir els ordinadors acaba sent el doble que el cost dels ordinadors pels pares" ha assenyalat.

Un altre dels elements que criden l'atenció a les aules del SES Joan Triadú són les pissarres digitals. La faran servir el centenar d'alumnes ja que forma part de la prova pilot d'autonomia de centre iniciada l'any passat. Precisament per aquest fet, la directora considera que l'afectació del desplegament de la LEC serà reduït ja que molts dels elements que proposa ja els havien introduït.

L'amenaça de la grip nova
La directora del SES Joan Triadú espera amb tranquil·litat l'arribada de la grip nova. “Tenim la mateixa preocupació que la resta de la societat i si la cosa va a més ja tindrem les recomanacions corresponents”. Aquest mateix matí el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha admès la possibilitat de tancar aules on es produeixen molts contagis. En el cas dels menors de sis anys infectats, se'ls enviarà sis dies a casa.

La Vedruna d'aniversari

Tots els cursos són especials però aquest ho serà molt per l'escola Vedruna de Ripoll. I és que al 2010 es complirà el seu 150è aniversari amb un extens programa d'activitats. A la capital del Ripollès el CEIP Joan Maragall torna a la feina amb una "cara neta" mentre que s'han realitzat diverses millores als accessos de les quatre escoles públiques i concertades. També destaca la gratuïtat de les zones blaves de la carretera de Ribes i del passeig de la Farga Catalana a l'hora de dur o recollir la mainada.

Sant Joan "estrena" institut
A Sant Joan de les Abadesses, a l'espera de començar el curs després de la Festa Major, la principal novetat és el canvi en la titularitat de l'escola Abadessa Emma que passa al Departament d'Educació amb la denominació SES Sant Joan del les Abadesses. De moment per tant, no s'unifica amb el CEIP Mestre Andreu en la forma d'institut-escola. Per altra banda mentre a Gombrèn es reemprenen els esforços per reobrir el CEIP Hug de Mataplana, a Campdevànol continuaran els tràmits per la construcció del nou CEIP Pirineu i a Vallfogona fa dies que han posat en servei la primera llar d'infants rural.